Regionalna konferencija u Podgorici

Program EU za mlade državne službenike zemalja Zapadnog Balkana

Svaka od šest grupa tijekom regionalne razmjene obavila je istraživanje i analizu neke oblasti relevantne za EU i programe razvoja zemalja Zapadnog Balkana.
Gospodarstvo / Promo | 31. 05. 2018. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Podgorici je 30. i 31. svibnja održana regionalna konferencija koju je British Council organizovao u okviru Programa Europske unije za mlade državne službenike zemalja Zapadnog Balkana. Sudionici su tijekom Konferencije predstavili nalaze svojih istraživanja o ključnim problemima na koje zemlje Zapadnog Balkananailaze u ostvarivanju programa pristupanja EU, te razgovarali o iskustvima dosad stečenim u ovoj oblasti. Rasprave su posebno obogaćene ličnim iskustvima službenika javnih uprava. Za ove mlade stručnjake Konferencija je bila platforma za ustanovljavanje zaključaka na temelju dosadašnjih iskustvau ostvarivanju napretka njihovih država u procesu pridruživanja Europskoj uniji,  te iznalaženje načina da se ta iskustva iskoriste za poboljšanje javne uprave u zemljama ove regije.

U okviru Programa za mlade državne službenike, koji finansira EU a vodi British Council, druga generacija od po pet državnih službenika svake od zemalja učesnica provela je u decembru 2017. godine dvije sedmice na pariškom institutuScience Po, a u januaru 2018. pohađala programCollègea d'Europe u Brugesu, dok je u martu 2018. godine učestvovala u programu razmjene čiji su domaćini bili glavni gradovi zemalja učesnica.

Nicholas Cendrowicz, zamjenik šefa Odjeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju  je iskoristio ovu priliku da čestita mladim državnim službenicima i da im se obrati: “Vi ste generacija državnih službenika koja će dovesti svoje zemlje u Evropsku uniju. Ponosan sam što podržavamo Program koji će razviti vaše javne uprave i promovisati regionalnu saradnju među državnim službenicima. Nadam se da ćete održati mreže koje ste kreirali tokom trajanja Programa i izvući iz njih koristi za vaš svakodnevni posao.”

Svaka od šest grupa tijekom regionalne razmjene obavila je istraživanje i analizu neke oblasti relevantne za EU i programe razvoja zemalja Zapadnog Balkana. Konferencija u Podgorici organizovana je kako bi ovih šest grupa prezentovalo rezultate svojih istraživanja, te argumentovalo značaj povećanja uloge mladih stručnjaka za moderniju i efikasniju javnu administraciju zemalja ovog regiona.Konferencija je obuhvatila teme kao što su pregovori s EU, reforme u vezi s EU i efikasna javna uprava, učešće u programima EU za finansijsku podršku razvoju pojedinih sektora,strateško planiranje i efikasno sprovođenje EU-projekata IPA, dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja zemalja EU i Zapadnog Balkana, te EU Agenda za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Uvodna izlaganja dali su Ivana Glišević Ɖurović, zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka u Kancelariji za europske integracijeCrne Gore, koja je naglasila da „Osim što predstavlja uspješan završetak druge faze Programa EU za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu, ova konferencija obilježava i zajednički uspješan rad, saradnju i napore koje ulažemo u razvoj, pa stoga i u našu budućnost„ te Nicholas Cendrowicz, zamjenik šefa Odjeljenja za regionalnu suradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, kao i Clare Sears, direktorica British Councila za Zapadni Balkan.

Clare Sears je ovom prilikom izjavila: „British Council je oduševljen što sprovodi ovaj program u ime Europske komisije, ovo je odličan projekat koji podržava reformski program, gradi kapacitete u institucijama i pruža mladim stručnjacima vještine koje im trebaju za prosperitetnu budućnost. On takođergradi snažne i kooperativne mreže širom regije“.

Kopirati
Drag cursor here to close