Molson Coors

Od prodajnog predstavnika do managera: kako u multinacionalnoj kompaniji ostvariti osobni i profesionalni razvoj

Gospodarstvo / Promo | 04. 10. 2021. u 07:55 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jednom trenutku svog života odlučio sam da pokušam ući u svijet međunarodnih kompanija te sam se prijavio na konkurs i od tog trenutka počinje jedno uzbudljivo "pivsko" putovanje. Prvi korak je bila pozicija prodajnog predstavnika, nakon toga radim na pozicijama koje se bave Route to Market sistemom, cijenama i prihodima, upravljanjem osnovnim komercijalnim sredstvima, poslovnom inteligencijom i trenutno vršim poziciju Commercial Excellence Managera za tržište Bosne i Hercegovine. Upravo velika raznolikost pozicija koje sam vršio mi je osigurala svojevrsnu širinu znanja i vještina iz oblasti komercijalnog dijela poslovanja, što smatram jednim od ključnih elemenata i preduvjeta za vlastiti put u kompaniji Molson Coors.

Nudi li vaša kompanija prilike za rast i razvoj i koristite li ih i Vi dovoljno? Zašto je to uopće važno po Vašem mišljenju?

Upravo jedna od karakteristika kompanije u kojoj radim je raznolikost i specifičnost radnih mjesta, što nudi mogućnost usmjeravanja i daljeg razvoja zaposlenika. Način rada i komunikacija unutar kompanije, dostupnost različitih internih i eksternih treninga, komunikacija s kolegama van naše države nudi mogućnost da snažno utičemo na vlastiti profesionalni i lični razvoj. U kontinuitetu pokušavam da potencijal koji kompanija nudi maksimalno iskoristim i tako utičem na razvoj ljudi u timu, ali i na vlastiti razvoj i prilike u karijeri. Preduvjeti koje kompanija pruža olakšavaju proces kontinuiranog učenja, što se na kraju pretoči u svojevrstan benefit kako za kompaniju, tako i za zaposlenike. Također, istraživanje o percepciji idealnog poslodavca koje su na mladima nedavno sproveli MCBH i agencija Hendal pokazuje koliko je važno razumjeti ono što zaposlenici žele i traže kako bi se kompanija mogla prilagoditi. Na taj način, MCBH stvara preduvjete kako bi zadržala postojeće zaposlenike te ujedno privlači novi kadar, što uz dobre radne uvjete i pozitivnu radnu atmosferu donosi i vrhunske rezultate.

Kakav ste Vi manager?

Prije svega slušam svoje ljude, pokušavam razumjeti njihove potrebe, probleme, ali isto tako prepoznati njihove potencijale, specifičnosti te posvećenost obavljanju svakodnevnih zadataka. Potičem proaktivnost, radoznalost, razvoj novih ideja i visok nivo samostalnosti prije svega u menadžerskoj populaciji. Snažno se oslanjam na timski rad i raznolikost zaposlenika koji na svoj način doprinose realizaciji raznih zadataka koji se stave pred nas.

Koje biste benefite rada u kompaniji kao što je MCBH istaknuli?

Prije svega okruženje i ambijent rada koji pruža mogućnost kontinuiranog profesionalnog i ličnog razvoja, rad u skladu sa jasnim, suvremenim procesima i procedurama te mogućnost utjecaja na iste. Također bih istakao prednosti visoko razvijenih standarda kvaliteta i rada u skladu sa tim. Naravno, neizbježno je istaknuti i kompetitivna primanja te dodatne stimulacije kao posljedica ostvarivanja zadatih ciljeva. Uz navedeno, istakao bih ostale benefite koji se ogledaju, na primjer, kroz osiguravanje dodatnog zdravstvenog osiguranja za zaposlenike, subvencioniranje troškova vezanih za odlazak zaposlenika na rekreacije različitog tipa (teretane, fitness itd.), pokloni za djecu zaposlenika, novogodišnji pokloni i ostali vidovi različitih pogodnosti.

Koji su najveći izazovi u Vašem poslu? I kako se nosite s njima?

Izazova je puno i oni proizlaze iz različitih dijelova svakodnevnih aktivnosti, od momenta formiranja strategije, konstrukcije operativnih planova, implementacije planiranog i praćenja dostignutog. Također, tu su i različite specifičnosti tržišta BiH, što uz složenu ekonomsku situaciju i administrativnu kompleksnost, samo po sebi, čini dodatni izazov u implementaciji poslovnih aktivnosti. Prilagođavanje načina rada i nastupa na tržištu uz kontinuiran razvoj i napredovanje u poslovanju je ključ koji osigurava da se nosimo sa svim izazovima na koje nailazimo.

Kad pričate prijateljima o Vašem poslu, kako ga oni doživljavaju?

S velikim zadovoljstvom u komunikaciji sa prijateljima govorim o različitim aspektima rada u ovakvoj kompaniji. S ponosom ističem sve prednosti i benefite rada u kompaniji Molson Coors BH i zasigurno ta činjenica izaziva veliku zainteresiranost prijatelja. Sa sigurnošću mogu reći da bi većina mojih prijatelja u stvari željela da radi u kompaniji ovog tipa.

Mislite li da ste došli do vrhunca svoje karijere unutar kompanije ili prilika ima još mnogo?

U kompaniji MolsonCoors se zaista pruža prilika za napredovanje te smatram da svi zaposlenici koji u svom radu pokažu značajan doprinos, u jednom trenutku dobiju priliku za novi iskorak i napredovanje.  U takvim okolnostima ambicija za dodatni iskorak u kompaniji je za mene uvijek aktualna, ali sam u suštini fokusiran na profesionalni razvoj, napredak i kontinuirano učenje, što je ujedno i preduvjet za preuzimanje novih izazova i odgovornosti u karijeri.

Kopirati
Drag cursor here to close