Brat me zove Ajda. Kolege Senior Backend Developer. Mostarci NSofter

Marić: NSoft je 'operisan' od podjela bilo koje vrste - dijelimo se samo na osnovu toga gledaš li GoT ili ne

NSoft populacija nije naročito luda za titulama, ali kako je u svakoj iole ozbiljnoj organizaciji neki vid hijerarhije nužan, tako sam ja završila sa ta dva zvučna prefiksa u potpisu maila.
Gospodarstvo / Promo | 11. 02. 2019. u 21:30 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ajda Marić je 26-godišnja  Mostarka, koja karijeru gradi u NSoftu. Ona je Senior Backend Developer i Team Lead NSoftovog tima Sports. U NSoft je došla slučajno, radeći prije pet godina kao studentica na projektu iza kojeg je stajao tim NSoftera. Dokaz je kako žene u STEM-u nisu mit i da nije neophodno da imate 50+ da biste bili Senior.

STEM - namjera ili slučajnost

Nisam jedan od onih “voljela sam matematiku od malena” tipova. Nakon srednje škole, kada je došlo vrijeme za odluku o nastavku školovanja, nisam imala izražene afinitete prema nekoj oblasti, ali sam zbog rastućeg potencijala i širine tech struke pomislila da bi tu moralo biti nešto u čemu ću se pronaći. Ne moram ni napominjati koliko mi je danas drago što se tako nespektakularan ulazak u IT svijet pokazao kao pun pogodak, do te mjere da se teško vidim negdje drugo. Tek kasnije, shvatila sam poveznicu - ja sam problem-solving tip ličnosti, a informatika je egzaktna nauka. Postoji više rješenja problema, ali je na kraju očekivani rezultat uvijek jedinstven.

Možda baš zbog tog “skoka na glavu”, nisam se nikad pretjerano obazirala na percepciju IT svijeta kao rezervisanog za muškarce, iako sam kroz fakultet i posao okružena pretežno muškom populacijom. NSoft je “operisan” od podjela bilo koje vrste (dijelimo se samo na osnovu toga gledaš li Game of Thrones ili ne), tako da, na sreću, ne mogu iz prve ruke pričati o iskustvu borbe sa predrasudama baziranim na spolu. Smatram da se odlučna individua može znanjem i sposobnošću ostvariti u bilo kojem zanimanju i bez posebnog tretiranja.

Senior Backend Developer i Team Lead

NSoft populacija nije naročito luda za titulama, ali kako je u svakoj iole ozbiljnoj organizaciji neki vid hijerarhije nužan, tako sam ja završila sa ta dva zvučna prefiksa u potpisu maila. Kao Backend Developer, razvijam i održavam kompleksna betting rješenja, sa korisnicima na obje hemisfere. Rad na distribuiranim sustavima koji inkrementalno rastu, proširuju skup funkcionalnosti koje nude i dostupni su 24/7,  zahtjeva konstantna unapređenja i optimizaciju, ali to je dinamika koji mi paše. Od alata radim pretežno u Node.js-u i PHP-u.

Kao Team Lead, ideja je da su biznis zahtjevi, kojima, skupa sa projekt menadžmentom, dodjeljujem prioritete, kvalitetno razrađeni prije nego ih preuzme ekipa developera.

NSoft je, u posljednjih  par godina, rastao po impresivnim stopama - toliko da smo tri godine uzastopno na Deloitte-ovoj listi najbrže rastućih kompanija u ovom dijelu Europe. Radi toga smo svjesni da nam je struktura potrebna i iako nisam SPOC (Single Point of Contact) tima Sports, ipak na mene spada najveći dio komunikacije i koordinacije da bih rasteretila ostatak ekipe i da bismo osigurali kvalitetan protok informacija prema drugim timovima - posebno ako radimo na nekom većem projektu. Tu puno pomažu i alati koje koristimo. 

NSoft kao sidro

NSoft ti pruža alternativu - pruža ti, rekla bih, paralelni svemir. Koliko god nepovoljna politička i socijalna situacija bila, i šta god tog trenutka bilo dnevno-politički aktuelno, mi biramo da nas ne dotiče. Na radnom mjestu sam okružena pozitivnim ljudima i energijom, pa jedni drugima služimo kao štit kroz koji sivilo svakodnevnice teško dopire. Mislimo da se zajedničkim snagama može promijeniti slika koju Mostar šalje u svijet. Firma iz relativno male sredine, čiji je partner Sportradar, koja gradi respektabilan imidž u betting industriji na globalnom nivou i kroz društvenu angažiranost stvara kvalitetan kadar, u drugi plan baca podijeljeno školstvo, zdravstvo, politiku… IT grana u Mostaru iz dana u dan jača pa me raduje što će se kroz neko vrijeme sasvim sigurno tu usidriti još puno priča sličnih NSoftovoj.

Život negdje drugdje - gdje i zašto?

I u poslovnom i u privatnom smislu bi to morale biti drastične okolnosti. Opcija odlaska van BiH bi došla u obzir ako je privremena. Znate ono: odete u svijet, prikupite iskustva i prakse, proberete sebi najbolje i vratite se bogatiji. Trenutno se, ovdje gdje jesam, i profesionalno i privatno razvijam upravo u onakvu osobu kakva želim biti. I zadovoljna sam dosadašnjim progresom.

IT industrija i formalno obrazovanje

Rad u struci se nerijetko smatra privilegijom, ali u IT industriji to definitivno nije tako. Na globalnom nivou se firme bore sa problemom deficita kvalitetnih kadrova. Formalno obrazovanje, kroz fakultet, ti zaista da osnovu i strukturira te, no tek kada počneš raditi, ustvari počinje učenje. Suočavaš se sa stvarnim problemima, kreiraš proizvod koji ćeš ponuditi tržištu i odgovornost je velika. Kada rano uđeš u taj svijet “velikih igrača”, ranije sazriješ i stekneš osobine koje, što si stariji, sve više cijeniš.

Privatno sam ponosna što me posao promijenilo u smislu da sam, pomjerajući vlastite granice, postala svjesna kapaciteta koje imam te time stekla veliku dozu samopouzdanja. Ajda iz srednje škole može biti ponosna na Ajdu iz NSoft-a.

Dolaskom u NSoft karijera zaposlenika se oblikuje isključivo u skladu sa znanjima i vještinama koje imate. Na nama je sve ostalo. Osiguravanjem prostora za napredak te sustavnim praćenjem zadovoljstva činimo sve kako bismo Mostar učinili novim/starim domom, a NSoft mjestom gdje ćete se manje mrzovoljno buditi ponedjeljkom. Svjesni kako prepreka uvijek ima, ostaje nam za truditi se što bezbolnijim učiniti njihovo prevazilaženje. Stoga, ukoliko želite raditi s Ajdom i prihvatiti nove izazove, javite nam se. Prilika uvijek ima kroz oglašena radna mjesta ili otvorenu aplikaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close