Onomatobleja

Mostarska satirično-informativna predstava 'Izborna smutnja' na predizbornoj turneji

Socijalni i politički kontekst Mostara se svakako isplati podrobnije izguglati, a pogotovo ako ste u potrazi za tragičnim, komičnim i apsurdnim
Gospodarstvo / Promo | 05. 09. 2018. u 13:19 Promo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska satirično-informativna predstava 'Izborna smutnja' na predizbornoj turneji Mnogo toga novog u našoj zemlji ne izađe pred test vremena jer ne uspije izaći ni iz blatnjavih i pljesnivih rovova precizno nam iskopanih devedesetih. U tim jamama previše je konkretnosti, a premalo autoironije i oslobađajućeg apsurda. Da parafraziramo onaj beketijanizam – Kad si u go**ima do grla, bar se još uvijek možeš smijati. I smiješno jeste, kako da nije! A pred nama su u listopadu, zamislite, izbori.

Socijalni i politički kontekst Mostara se svakako isplati podrobnije izguglati, a pogotovo ako ste u potrazi za tragičnim, komičnim i apsurdnim. Onima koji ga još uz to i žive u ova autentično duga vremena, zasigurno da jeste do grla, ali čega sve točno i kakav smijeh iz toga proizlazi?

O mostarskom humorizmu je naširoko pisano i nije ga progutalo vrijeme, samo se Mostar malo razmostario, izmostario, remostario. Primjerice, mostarski stand-up se prije nekoliko godina upisao na mapu regije, a prostori po gradu bili su krcati. Čak je i list The Economist izbacio članak u kojem se upravo govori o novom ovo prostornom humoru koji se više ne (auto)cenzurira i ne libi dovesti u pitanje dogme iz ranije spomenutih jama.

Omer Hodžić jedan je od stand-up komičara s te scene koji je u međuvremenu obišao gradove širom regije, te radio na nekoliko radijskih i TV projekata satiričnog sadržaja.

Nikola Rončević također se bavio stand-upom u Mostaru putem čega su se on i Omer i bolje upoznali. Piše, diplomirao je filozofiju i povijest umjetnosti, a bubnja za mostarski anarhistički crust punk duo Crustalno Jasno.

Luka Marijanović basist je benda i treći član komedijaške posade o kojoj želim da u nastavku teksta saznate više.

Ovaj 'mužikaško'-komedijaški trojac prije neku godinu dana odlučio je udružiti snage u želji da prokomentiraju (i prosviraju), te zabilježe svakodnevnu ionako bizarnu realnost na jedan izmješten i satiričan način.

Radijski show Onomatobleja postoji već osam mjeseci, te se može čuti u sklopu emisije 'Drugo ime za slobodu' AbrašRadija, podcast zone Omladinskog kulturnog centra Abrašević iz Mostara, a koja se vrti svakog ponedjeljka i na frekvencijama Radija Otvorena Mreža od 22 sati.

Poslušaj na poveznici!

Onomatoblejci su u već tridesetak emisija obradili teme raznih glupih događaja i ideja redovnih, kako u našem skromnom medijskom i javnom prostoru, tako i u svakodnevnoj borbi za život, na svoj karakteristično apsurdan način. Tako je Mostar posuđivao novce Švedskoj, svečano su se otvarale rupe po mostarskim cestama, procurile su tajne spavaćih soba čelnih ljudi i tako dalje i tako dalje.

Pred izbore 2018. godine Onomatobleja kreće na turneju sa svojom prvom predstavom naziva 'Izborna smutnja' u kojoj imaju želju proučiti više o toj temeljnoj demokratskoj instituciji kod nas, možda i nekoga informirati o stanju na terenu.

Ivor Terenac, Zdena, svakojaki Omer(i), Džontra, Nikola, Duje, Aleksa Šantić, Jakov Grabar-Kitarović, samo su neki od članova dosadašnje Onomatoblejine izbornog povjerenstva, a koje možete bolje upoznati ako pročačkate na poveznicu.

Od rujna, pa sve do predizborne šutnje, Izborna smutnja obilazi gradove diljem BiH. Ukoliko vas zanima, primjerice, što je to Sindrom glasačke kutije, a što tableta Racionalno Rješenje ili, pak, neki uspješni primjeri i metode (ne)zapošljavanja kod nas, svakako iskoristite ovu besplatnu informativnu prezentaciju. Detaljnije na fejsbuku.

Ovaj projekat ostvaren je u suradnji OKC Abrašević i BHRI. Onomatobleja sa svojom prvom predstavom 'Izborna smutnja' bleji veliki krug od Ljubinja 5. rujna kada turneja počinje, pa sve nazad do Mostara gdje svečano otvara predizbornu šutnju 5. listopada.

Ulaz na sve izvedbe je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close