Spašavanje života

Matične stanice iz pupkovine daju nadu oboljelima od autizma

Kako medicina i tehnologija napreduju, tako matične stanice sve više pronalaze svoju primjenu.
Gospodarstvo / Promo | 12. 04. 2019. u 08:00 Sponzorirani članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matične stanice zaista mogu da pomognu djetetu, mogu da spase život ako je teška bolest krvi u pitanju, kao što je leukemija, ili da pomognu kod stanja koja se danas smatraju neizlječivim, kao što je autizam, kao što je cerebralna paraliza.

Kako medicina i tehnologija napreduju, tako matične stanice sve više pronalaze svoju primjenu. Upravo zbog toga i CNN je prepoznao njihov potencijal te prenosi priču iz  Rockledge, Florida o djevojčici Gracie Gregory.

Gracie ima autizam koji joj je dijagnosticiran u 5. godini života i od tada ovo stanje utječe na gotovo svaki aspekat života u njenoj porodici. Međutim, studija na Duke Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, SAD, daje nadu porodici Gregory kao i mnogim drugim porodicama koje vode bitku protiv autizma.

U studiju je uključeno 25 djece oboljele od autizma, uključujući i malu Gracie, da bi se utvrdilo da li transfuzija sopstvene krvi iz pupkovine koja sadrži matične stanice koje su veoma dragocjene, može pomoći u liječenju autizma kod ove djece.

Međutim, za porodicu Gregory promjene kod njihove kćerke su značajne i za njih ogromne.

Majka od Gracie kaže da su pokušaji da je nagovore da sjedi kod terapeuta bili strašni jer bi Gracie tijekom terapija vikala, pljuvala i udarala svog terapeuta. Najobičnije radnje kao pranje zuba ili češljanje kose bi mogli da je izbace iz takta. Kod Gracie sa samo 5 godina, bio je dijagnosticiran blagi do umjeren autizam, ali njeni roditelji kažu da je poremećaj narušavao oko 75% njenih dnevnih aktivnosti. Nakon učešća u studiji, taj postotak je smanjen na samo 10%.

Njen napredak se ocjenjuje sa oko 8 ili 9 gledajući na skali od 1 do 10. Ona je čak počela i da pohađa ''redovitu'' školu i to uspješno, što njeni roditelji nikada nisu mislili da će se dogoditi.

Dr. Kurtzberg vodeći stručnjak u liječenju matičnim stanicama

Jedan od glavnih istraživača ove studije je prof. dr Joanne Kurtzberg (Sveučilište Duke, Severna Karolina, SAD). Generalno, prof. dr Kurtzberg je svjetski poznat stručnjak u oblasti primjene matičnih stanica iz krvi pupčanika kod djece oboljelele od raka, krvnih i metaboličkih bolesti.

Kurtzberg, koja je na čelu Programa ''Robertson Clinical and Translational Cell Therapy Program'', udruženo radi sa dr. Geraldine Dawson, direktoricom Duke Centra za autizam i razvoj mozga.

Oko 30% ove djece nikad ne progovori, a mnoga djeca, čak i s ranim intervencijama u ponašanju, i dalje se bore da se prilagode. Takođe, ne postoje lijekovi odobreni od strane agencije za lijekove FDA koji poboljšavaju osnovne simptome autizma.

''Bila sam veoma zainteresirana za suradnju s ljudima na Duke Sveučilištu. Ova suradnja bi mogla da ponudi medicinske pristupe u poboljšanju neuroplasticiteta ili sposobnosti mozga da reagira na liječenje”, kaže Dawson.

Tu nastupa dr. Kurtzberg. Tijekom poslijednjih 20 godina ona je imala priliku da bude u kontaktu sa djecom sa naslijeđenim metaboličkim poremećajima, koja su liječena pomoću krvi iz pupkovine nakon primanja visoke doze kemoterapije.

''Uspijeli smo da pokažemo da transplantacija krvi iz pupkovine spašava život, kao i da poboljšava neurološko stanje djece sa nekim od ovih oboljenja'', kaže dr. Kurtzberg.

Prije oko 10 godina njena laboratorija je započela klinička ispitivanja djece s cerebralnom paralizom, čiji su roditelji sačuvali krv iz pupčanika. I ovdje su zapaženi pozitivni rezultati.

Dr. Kurtzberg objašnjava šta se događa u organizmu po davanju ove terapije: imunološke stanice iz krvi pupkovine prolaze kroz krvno-moždanu barijeru i mijenjaju povezanost mozga, te također suzbijaju upalu, koja se može dovesti u vezu sa autizmom.

Obitelj Gregory se nada da će trenutna studija dovesti do uspijeha te  da će njeni rezultati ugledati svijetlo dana u procesu liječenja djece s autizmom svuda u svijetu.

Čuvanje matičnih stanica iz pupkovine dostupno i u BiH

Danas roditelji koji žele da ostave matične stanice imaju izbor između različitih banaka za matične stanice. Nije dovoljno da se krv iz pupkovine samo zamrzne, već se mora osigurati da matične stanice u slučaju potrebe mogu da budu upotrebljene za transplantaciju?

FamiCord Grupa, koju u regiji zastupa u Bio Save d.o.o. je mreža banaka pupčane krvi koja nudi skladištenje visokokvalitetnih uzoraka matičnih stanica, širom Evrope i posjeduje 8 laboratorija za obradu matičnih stanica. Uz kupovinu Stemlab-a (Crioestaminal) u Portugalu, koja je upravo završena, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. U FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, pupkovine, krvi iz placente i drugih bioloških materijala djece iz čitave Europe.

Sve FamiCord institucije rade pod AABB certifikatom. Laboratorije koje posjeduju AABB akreditaciju imaju najveću razinu kvaliteta za procesuiranje i testiranje krvi iz pupkovine i kontinuirano teže ka novim poboljšanjima.

Akreditacijski program od strane AABB garantuje najveći standard za prikupljanje, procesuiranje i skladištenje u posebnim referentim imunokematološkim laboratorijama te za terapijske primjene (terapije sa pupčanom krvi)

FamiCord Group je do sada imao 1.987 liječenja matičnim stanicama od toga 1.082 liječenja matičnim stanicama iz pupčane krvi i pupčanika što je čini neprikosnovenim liderom na europskom tržištu.

Svojim istraživanjima, FamiCord banka stalno unapređuje upotrebu i kvalitet matičnih stanica iz pupkovine. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva ova banka je priznata kao autoritet broj jedan u čuvanju matičnih stanica iz pupčane krvi kao i tkiva pupkovine.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti na kontakte:

www.biosave.ba 033/200-800

[email protected] 061/998-773

Kopirati
Drag cursor here to close