Priština, 26. i 27. ožujak

Konferencija mladih Zapadnog Balkana

Mladi i omladinske organizacije ove regije pozivaju se da – kroz niz panela, prezentacija i radnih grupa – osmisle preporuke politika i poruke koje će u Londonu biti uručene vladama Zapadnog Balkana.
Gospodarstvo / Promo | 27. 03. 2018. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru priprema za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu koji se u srpnju 2018. godine o država u Londonu, a u skladu s našim programom osnaživanja društva, British Council u suradnji s Regionalnim uredom za suradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO) organizira Konferenciju mladih Zapadnog Balkana. Konferencija se održava u Prištini, 26. i 27. ožujka 2018. godine. Mladi i omladinske organizacije ove regije pozivaju se da – kroz niz panela, prezentacija i radnih grupa – osmisle preporuke politika i poruke koje će u Londonu biti uručene vladama Zapadnog Balkana.

Kako pružiti podršku mladima

Konferencija, usmjerena na iznalaženje načina za pružanje podrške mladima i omladinskim organizacijama ove regije, predstavlja priliku za razmjenu najboljih praksi i mišljenja o omladinskim politikama. Naglasak je na zajedničkom osmišljavanju načina da se mladim građanima ove regije omogući da u Berlinskom procesu sudjeluju i kroz formuliranje i nadgledanje politika čiji su korisnici.

  / Mladi se pozivaju da osmisle preporuke politika

''Oduševljeni smo što tolikim mladim glasovima ove regije pružamo platformu za doprinos Samitu o Zapadnom Balkanu'', rekla je Clare Sears, direktorica British Councila za Zapadni Balkan, povodom održavanja ove konferencije i njenog očekivanog doprinosa Berlinskom procesu.

Među govornicima konferencije nalaze se Ruairi O’Connell, britanski veleposlanik u Prištini,
Clare Sears, direktorica British Councila za Zapadni Balkan, Peter Bainbridge, zamjenik
direktora Odjeljenja za zapadni Balkan britanskog ministarstva vanjskih poslova, te Ɖuro
Blanuša, generalni tajnik RYCO-a.

Gotovo 100 sudionika Konferencije uglavnom su mladi i njihove organizacije s područja Zapadnog Balkana. Pridružuju im se predstavnici regionalnih organizacija i inicijativa, kao i ključni međunarodni partneri za razvoj koji u ovoj regiji rade sa mladima i za mlade.

Očekivani ishodi Konferencije mladih:

- Čuti glasove mladih iz različitih izvora – najnovija istraživanja o mladima i analize omladinskih politika, najnovija iskustva omladinskog rada u lokalnim zajednicama i, što je najvažnije, glasove samih sudionika Konferencije.

- Jasno artikulirati poruke koje utiču na omladinske politike i odluke koje u ime mladih donose institucije, organizacije i inicijative koje rade s mladima i za mlade. Složiti se oko zajedničkog rješavanja ključnih izazova i prioriteta, načina premošćivanja  jaza između politike i prakse, te načina uvođenja djelotvornih mehanizama koji bi mladima osigurali sudjelovanje u svim procesima koji se tiču njih samih.

  / Oduševljeni smo što tolikim mladim glasovima ove regije

Pozadina projekta

Program Active Citizens kreiran je radi podrške Samitu o Zapadnom Balkanu koji se srpnja 2018. godine održava u Londonu kao dio Berlinskog procesa. Dosad su glavni aspekti Berlinskog procesa bili jačanje civilnog društva, sigurnost i osnaživanje mladih. Program Active Citizens, koji financira vlada Velike Britanije a implementira British Council, osmišljen je da sudionike osposobi kao aktivne građane, s vještinama i znanjem potrebnim da potaknu društvene promjene u lokalnim zajednicama, te motiviraju i ostvare podršku svih aktera – kreatora politike, civilnog društva, zajednica i medija.

Kopirati
Drag cursor here to close