Fizioterapija ''Sušac'' Čapljin

Epiduralnom anestezijom pobijedite išijas

U svijetu ova vrsta terapije poznata je kao alternativa za operaciju, te njome smo često u stanju privremeno, mada česće i trajno izbjeći operaciju.
Gospodarstvo / Promo | 29. 01. 2018. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epiduralna anestezija je najnovija vrsta terapije u Fizioterapiji ''Sušac'' Čapljina, s kojom izlječivost križobolje i išijasa podižemo preko 90%.

''Koristimo je najčešće u slučajevima u kojim manipulacije ni ekstenzomat(trakcijski stol) ne daju rezultate. Ne radi se preko L4-L5 nivoa kao standardne epiduralne, nego preko niskog sakralnog nivoa(S4), što je čini totalno bezopasnom te izvodivom u ordinaciji kao što je naša. Procedura traje svega petnaestak minuta'', ističu iz Fizioterapije Sušac

U svijetu ova vrsta terapije poznata je kao alternativa za operaciju, te njome smo često u stanju privremeno, mada česće i trajno izbjeći operaciju.

Kako?

Kroz jedan prilično bezbolan proces, anesteziolog ubrizgava preko dna kralježničnog kanala (S4) veću dozu anestetika (30-50ml), ili pak kombinaciju anestetika i kortikosteroida. Kanal se napuni tekućinom te time “okupa” duru. Rezultata koji se time postiže je dvojak.

''Prvi rezultat koji postižemo jest mehanički. Tekućina ubrizgana u kanal, razdvaja dvije dodirne točke(disk i ovojnicu kralježnične moždine (DURU) ili živaca), koje svojim dodirom izazivaju bol pacijentu. Drugi rezultat koji dobijemo jeste da kombinacija anestetika i kortikosteroida, okupa ovojnicu/živac, trenutno ublaži bol, a potom trajno ga smanji ili pak totalno ukloni. Anestetik ima privremeni učinak koji traje 1-2sata. Nakon toga kortikosteroid preuzima ulogu postepeno smanjuje upalu i oštećenje živca ili ovojnice'', ističu iz Fizioterapije Sušac.

Razlika i prednost naše procedure od epiduralne anestezije L4-L5

''Javljaju nam se često pacijenti koji tvrde da su primili epiduralnu te nisu imali nikakvog efekta. I to su uglavnom pacijenti koji su dobili epiduralnu preko L4-L5 razine (kortikosteroid+2ml lidokaina). Problem te infiltracije je što pogodi totalno pogrešnu(stražnju) stranu ovojnice, te ne donese lijek gdje je potrebno, za razliku od naše vrste infiltriranja gdje se lijek rasporedi po cijelom kanalu'', poručuju iz ove fizioterapeutske ordinacije.

Pacijenti pogodni za epiduralnu anesteziju

Hiperakutni bolovi

Ovakvi pacijenti žele pomoć, a budući da je svaki pokret pacijenta bolan, stoga manipulacije niti ekstenzomat ne dolaze u obzir. Prvi dan se odradi epiduralna anestezija, sutradan je pacijent 50%bolji, te ga možemo nastaviti tretirati manipulativno ili trakcijom.

Išijasi i križobolje kod kojih su podbacile druge terapije

Prema Cyriaxu, svega 30-40%pacijenata koji imaju išijas(križobolju kojoj se bol širi niz nogu), budu izliječeni manipulacijom ili ekstenzomatom. Budući da išijas inače potraje od 8mj.do 1 godine, u tome slučaju najbolje je raditi epiduralnu anesteziju. Inače, sve križobolje i išijase kod kojih druge terapije nisu bile u mogućnosti riješiti problem, a bol ima tendenciju da će ostati, najbolje ju je smanjiti ili trajno uklonit ovom metodom. Išijasi kod kojih je pacijent izgubio osjećaj dodira ili pak snagu definitivno nema šta tražiti od ijedne druge konzervativne terapije osim epiduralne anestezije.

Pacijenti upućeni na operaciju

Prema mome mišljenju, preko 70% pacijenata upućenih na operaciju za tom operacijom uopće nema potrebu. Većina tih pacijenata uspješno se može tretirati našim osnovnim terapijama(manipulacijama i ekstentomatom). Ukoliko pak ni one neće pomoći, epiduralna anestezija većinu tih pacijenata može osloboditi operacije.

Ranojutarnja ili noćna bol u križima

Ove vrste boli su uglavnom disko-duralnog podrijetla. Disk prilikom ležanja se rehidrira i blago proširi, te niti jedan drugi tretman kod ovakvih stanja uglavnom ne daje dobar rezultat. Uspješnost izlječenja ovog bolnog stanja s epiduralnom blokadom je 70 %.

Trudnice (čak i u devetom mjesecu trudnoće)

Poslijednjih mjeseci trudnoće, trudnicama nesmijemo raditi niti manipulacije niti trakciju. Budući da mnoge trudnice pate od križobolje koja se povećava u kasnim stadijima trudnoće, epiduralna anestezija daje odlično rasterećenje bolova.

Postoperativni pacijenti

Ovo je skupina koja ima svega 30-40% šanse za uspijeh, ali još uvijek su to bolje šanse za smanjenje bolova nego nova operacija. Stoga je dosta bitno prije prve operacije probati privremeno ili trajno odgoditi operaciju putem epiduralne anestezije.

Procedura nakon epiduralne anestezije

Preporučeno je odmarati koliko je to naravno moguće. Rezultat se testira 7dana nakon prvog tretmana. Nakon toga se odlučuje koliki je učinak, te da li je potrebno još tretmana. Ako ćemo govoriti o nekom prosjeku broja potrebnih tretmana, uglavnom se radi između 1 i 3 infiltracije. Kod izrazito teških slučajeva, moguće je odraditi postupak 5-6 puta.

Koja je opasnost od epiduralne anestezije?

''Budući da ova vrsta anestezije se daje na niskom sakralnom nivou, ne postoji mogućnost da se napravi nekakva šteta na živcu ili slično. Cyriax je u svojoj karijeri dao preko 50.000 anestezija, bez ijednog slučaja invalidnosti ili sl.(budući da je to ono čega se pacijenti nepotrebno plaše).

Relativno je ugodna procedura, jer anesteziolog ne probija mišiće, nego kroz jedan mali ligament ulazi u kanal s tankom iglom. Postoji potencijalna opasnost od alergije na anestetik, koja je 1:50.000, ista kao kada primate anestetik kod stomatologa, što znači da je procedura izrazito sigurna!'', ističu iz Fizoterapije ''Sušac'' Čapljina.

Više detalja, kao i zakazivanje termina, možete doznati na web stranici Fizioterapije SušacFacebook stranici Fizioterapije Sušac, ili pozivom na broj mobitela 063/748-988.

Kopirati
Drag cursor here to close