MasterCard

Uvođenje kartičnog plaćanja pojednostavljuje poslovanje, stav je skoro polovine malih i srednjih poduzetnika u BiH

MasterIndex istraživanje o utjecaju kartičnih plaćanja na MSP sektor u BIH
Gospodarstvo / Promo | 24. 11. 2021. u 13:10 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Mastercard u suradnji s revizorskom kućom Deloitte predstavlja rezultate posebnog ciklusa MasterIndex istraživanja u 2021. godini koje u fokus stavlja utjecaj kartičnih plaćanja na sektor malih i srednjih poduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini, a s ciljem boljeg razumijevanja stavova i potreba MSP sektora u zemlji, kao i percepcije utjecaja bezgotovinskih plaćanja i digitalnih tehnologija na njihovo svakodnevno poslovanje.

Foto: PR / MasterIndex istraživanje o uticaju kartičnih plaćanja na MSP sektor u BIH

Istraživanje pokazuje da 55% malih i srednjih poduzeća u BiH prihvata kartična plaćanja, te da je prihvat kartica u fizičkim radnjama mnogo češći od online prihvata (53 naspram 24 posto), odnosno od situacije da isti poduzetnik posjeduje i POS terminal i online kartično plaćanje putem webshop-a (23 posto).

Iako ohrabruje podatak da više od polovine ispitanika prepoznaje kartični prihvat kao sastavni dio svog poslovanja, ipak treba imati u vidu da je prihvatni jaz na tržištu BiH i dalje značajno iznad EU prosjeka jer prema podacima Centralne banke BiH, na tržištu je raspoređeno oko 9.200 POS terminala na milijun stanovnika, dok je europski prosjek oko 30.000 terminala.

"Kako bi se realizirao neiskorišteni ekonomski potencijal, MSP sektoru treba pomoći da izgradi svijest o prilikama za rast, da razumiju pravila suradnje na tržištu, da se educiraju o najboljim primjerima praksi u vezi s načinima plaćanjima i naravno, da uvide prednosti povezivanja s globalnim prilikama. Moramo da premašimo tendenciju da u svijetu ispunjenom i oblikovanom tehnologijama 21. stoljeća živimo ograničeni pravilima 20. stoljeća", rekao je Muhamed Semić, ispred revizorske kompanije Deloitte.

Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, izjavila je: "Pozitivni pokazatelj prvog Mastercard istraživanja o uticaju kartičnih plaćanja na MSP sektor u BIH je rezultat da skoro polovina poduzetnika prepoznaje pojednostavljenje poslovnih aktivnosti kao glavnu prednost kartičnog prihvata, dok je za trećinu njih to mogućnost daljeg širenja poslovanja. Imajući u vidu da smo još uvijek u pandemiji koju polovina ispitanika imenuje za najveću prepreku svom daljem razvoju, jasno je da udruženi kroz javni i privatni sektor možemo stvoriti prilike da podržimo ovu važnu privrednu skupinu da premaši izazove i učvrsti svoju poziciju za dalji rast, što zauzvrat državi i cjelokupnom tržištu donosi koristi."

E-commerce poslovanje je naredni korak u inoviranju biznisa, a da mala i srednja poduzeća vide online plaćanja kao svog saveznika ka daljem razvoju govori podatak da ispitanici kao glavne prednosti online plaćanja navode mogućnost širenja poslovanja na nove teritorije i ka novim skupinama klijenata (38%), jednostavnost (35%), uštedu (14%) i veću sigurnost (11%). Ispitanici navode da online poslovanje baziraju na klasičnim web trgovinama, a tek 28 posto njih je reklo da se koristi i društvenim mrežama za prodaju svoje robe i usluga.

Dodatno, gledajući koje su to platne opcije najinteresantnije MSP sektoru za inoviranje poslovanja, 30% subjekata razmatra uvođenje beskontaktnih plaćanja u svoje poslovanje, 23% razmatra uvođenje online plaćanja, a 17% je onih koji bi uveli plaćanje putem mobilnih aplikacija, odnosno Soft POS uređaja.

Ispitanici koji trenutno ne prihvaćaju elektronska plaćanja kao glavni razlog za to navode da kartična plaćanja nisu uključili u poslovni model pri osnivanju firme (42%). No, otvoreni su za opciju modernizacije svog poslovanja a kao poticaje za omogućavanje kartičnih plaćanja u svom biznisu vide: jednostavnost poslovanja (27%), financijski aspekt poslovanja (19%) i inovacije (17%), što znači da institucionalni i financijski sektor imaju prostora da pruže edukativnu i praktičnu podršku ovim poslovnim subjektima u povećanju svoje efikasnosti i konkurentnosti.

Posebno imajući u vidu da je istraživanje potvrdilo da ovaj privredni sektor sebe vidi kao generator ekonomskog rasta i razvoja (44 odsto), dok još 13% vidi sebe kao generator većeg zapošljavanja, što je u suglasnosti s ulogom koju mala i srednja poduzeća imaju u svakoj ekonomiji širom svijeta.

O istraživanju

Mastercard je u suradnji s Deloitte BiH, kreirao projekt istraživanja utjecaja kartičnih plaćanja na mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini - sa svrhom ocjene i analize trenutne podrške malim i srednjim poduzećima na ovom polju.

Cilj analize je istraživanje prihvaćenosti kartičnog plaćanja na nivou cijele BiH, kao i faktora koji sprječavaju ovu poslovnu grupaciju da počne s priohvaćanjem elektronskih plaćanja.

Anketa je prikupljena na uzorku od 142 ispitanika, uzimajući u obzir relevantnu i reprezentativnu veličinu uzorka u entitetima Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republika Srpska (RS), kao i Brčko Distrikt (BD).

Istraživanje koristi deklarativne podatke, odgovore vlasnika malih i srednjih poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close