Pet načina

Osviještena prehrana za zdraviji život

Gospodarstvo / Promo | 19. 07. 2021. u 09:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autorica: Susan Bowerman, viša direktorica, globalna edukacija o prehrani i treningu, Herbalife Nutrition

Život je stresan. Godinu dana pandemije, rad od kuće, školovanje djece na daljinu i neprestano zajedništvo – ili izolacija – bili su izazovni čak i za najstaloženije ljude. Moguće je da smo se hranili manje kako bismo ispunili svoje prehrambene potrebe, a više kako bismo se utješili – traženjem utjehe u hrani prepunoj praznih kalorija ili posezanjem za nezdravim međuobrocima koji su na korak od našeg kućnog ureda.

Možda je ta velika vrećica čipsa ukusna ili će nam čak na trenutak odvratiti misli s teškog dana koji smo imali, no neosviješteno jedenje može prouzrokovati nepotrebno povećanje tjelesne težine, umor, usporenost i druge posljedice po zdravlje. Kako bismo jeli zdravo, moramo jesti osviješteno. Postoji 5 načina kako možete postati svjesniji toga što konzumirate kako biste pametnije birali hranu.

Zapišite

Kada netko započne s režimom vježbanja, često im se savjetuje da prate svoj broj koraka, pretrčanih kilometara ili tjedni broj odrađenih tjelovježbi. Zašto? Zato što s ciljanim praćenjem napretka postajemo svjesniji naših uspjeha, ali i prostora za napredak. Vođenje dnevnika prehrane je fascinantna vježba koja nas često otrijezni. Podsjetit će vas na onih 10 krekera koje ste pojeli nakon ručka ili one dodatne porcije pire krumpira koju ste pojeli nakon večere. Zapisivanje što ste pojeli – te kada i zašto – pomaže vam da prepoznate navike koje trebate mijenjati.

Zastanite

Često se zateknemo kako stojimo pred hladnjakom ili u smočnici i samo razgledavamo dostupnu hranu. Možda ćete se zapitati zašto ste uopće dolutali u kuhinju. Prije nego što odaberete nešto za jelo, zastanite na trenutak i zapitajte se: „Zašto sada jedem?“. Vrlo je vjerojatno da zapravo niste došli u kuhinju zbog gladi – možda vam je dosadno ili ste ljuti ili umorni. Ako zastanete i zapitate se, mogli biste otkriti da hrana nije rješenje. Pronađite drugačije načine da se nosite s dosadom, ljutnjom i umorom. Umjesto da jedete, prošetajte, nazovite prijatelja ili pripremite šalicu čaja.

Jedite bez ometanja

Uz toliko toga što nam se svaki dan događa, često mnogo toga radimo u žurbi – uključujući obroke. U svijetu punom ometajućih faktora, obroke često koristimo kao vrijeme za multitasking. Možemo se uloviti kako gledamo televiziju, odgovaramo na e-mailove ili pretražujemo internet. Ove distrakcije nam možda pomažu da budemo povezani, ali nam ne pomažu da osvijestimo što i koliko jedemo. Kada izdvojimo vrijeme isključivo za obroke, sami ili s obitelji, postajemo svjesniji koliko hrane konzumiramo te počinjemo uživati u onome što jedemo.

 

Upregnite osjetila

Tijekom obroka ponekad nismo u potpunosti prisutni – umjesto toga, razmišljamo o obvezama koje trebamo napraviti. Omogućite si barem 20 minuta dnevno tijekom kojih ćete se u potpunosti usmjeriti na hranu pred vama. Upregnite osjetila i osvijestite mirise, okuse, boje, teksture i zvukove hrane – uz osviješteno jedenje vjerojatno ćete više cijeniti svaki zalogaj i biti zadovoljniji s manjom količinom hrane.

Razumijte sitost

Svi ponekad pojedemo obrok – naročito tijekom blagdana – koji nam toliko preoptereti želudac da moramo otkopčati hlače. Iako su takve situacije prejedanja rijetke, mnogi ljudi jedu dok nisu gotovo u potpunosti siti, umjesto da jedu samo do trenutka kada prestanu osjećati glad. Ovaj proces može biti izazovan za one koji su odgojeni tako da moraju isprazniti tanjur ili se boje bacanja hrane. Započnite s porcijama koje su manje od onih koje neki stručnjaci preporučuju i ostavite barem jedan zalogaj hrane na tanjuru. Jedite polako i osviješteno te primijetite kako se osjećate kada jedete samo dok ne prestanete osjećati glad, umjesto da jedete dok se ne prezasitite.

U našem užurbanom svijetu može biti teško pronaći vrijeme da osvijestimo kako, kada, gdje i zašto jedemo, umjesto da o obrocima razmišljamo kao o još jednoj obavezi. Osviješteno jedenje omogućava nam da zastanemo i razmislimo o vrstama i količini hrane koju konzumiramo. Osvještavanje kada i zašto posežemo za međuobrocima te odvajanje vremena kako bismo sjeli i jeli bez ometanja omogućava nam da uživamo u hrani, učimo o našim prehrambenim navikama i uživamo u dobrobitima zdravijih i hranjivijih obroka.

Za više savjeta o uravnoteženoj prehrani, kao i stručnu pomoć naših trenera za prehranu te zdrav i aktivan život prijavite se OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close