Povodom Svjetskog dana srca, važno razviti svijest o rizicima za dijabetičare

Ne dozvolite da vam dijabetes slomi srce

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje 399 tisuća pacijenata, od čega veliki broj nije ni svjestan da ima dijabetes.
Gospodarstvo / Promo | 29. 09. 2019. u 13:00 Sponzorirani članak
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, na Svjetski dan srca važno je skrenuti pažnju na povezanost dijabetesa i oboljenja srca i cirkulatornog sistema. Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrtnosti i u Bosni i Hercegovini.

Dijabetičari imaju dva do četiri puta veći rizik za srčani ili moždani udar, svakih osam sekundi u svijetu neko umre zbog dijabetesa i komplikacija, dok svakih pet minuta neko s dijabetesom doživi srčani udar.

Danas su dostupne suvremene terapije za dijabetes, koje pored sniženja i kontrole nivoa šećera u krvi, imaju i kardiovaskularne koristi. Kardiovaskularne komplikacije predstavljaju i dodatno opterećenje za fondove zdravstvenog osiguranja.

Foto: PR / Povodom Svjetskog dana srca, važno razviti svijest o rizicima za dijabetičare

Dijabetes predstavlja globalni zdravstveni problem od kojeg boluje više od 452 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj 2045. godine biti 629 milijuna. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje 399 tisuća pacijenata, od čega veliki broj nije ni svjestan da ima dijabetes. Dijabetes tip 2 također je povezan s visokim krvnim pritiskom i visokim kolesterolom što povećava rizik za pojavu brojnih komplikacija kao što su srčani udar, moždani udar i periferna arterijska bolest (PAD).

"Svaka treća osoba s dijabetesom tip 2 ima neku kardiovaskularnu bolest, a 70-80% osoba s dijabetesom tip 2 su pod visokim rizikom od KV bolesti. Skoro svaki peti pacijent (18%) u prvih 5-6 godina nakon dijagnosticiranja dijabetesa tip 2 doživi prvi KV problem. Zbog ovog je posebno važno da su usvojene Smjernice Europskog udruženja kardiologa koje podrazumijevaju da se adekvatno tretiraju svi pacijenti s dijabetesom, te da se vodi računa i o njihovom kardiovaskularnom zdravlju", istaknuo je doc.dr. Nabil Naser, predsjednik Skupštine Udruženja kardiologa BiH, koji je sudjelovao u kreiranju ovog dokumenta i njegovog uvođenja u primjenu u Bosni i Hercegovini.

Foto: PR / Povodom Svjetskog dana srca, važno razviti svijest o rizicima za dijabetičare

Osobe s dijagnosticiranim dijabetesom tip 2 svoje ljekare trebaju pitati zašto su izloženi većem riziku za srčani i moždani udar. U razgovoru sa svojim ljekarom mogu se raspitati kako mogu smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, te dobiti više informacija o tome što sve može utjecati na smanjenje rizika, poput smanjenja tjelesne težine. Dogovarajući adekvatnu terapiju, važno je raspitati se da li lijekovi koje uzimaju za terapiju dijabetesa smanjuju ne samo šećer u krvi već i rizik od srčanog i moždanog udara?

Foto: PR / Povodom Svjetskog dana srca, važno razviti svijest o rizicima za dijabetičare

Kardiovaskularne komplikacije predstavljaju i dodatno opterećenje za fondove zdravstvenog osiguranja. Među nekoliko zemalja Istočne Europe, troškovi po pacijentu s dijabetesom najveći su u Bosni i Hercegovini i iznose više od 700 eura godišnje, a ukupni godišnji troškovi liječenja KV komplikacija prelaze nekoliko milijuna eura na godišnjem nivou. Značajan dio ovih novčanih sredstava za liječenja komplikacija može se sačuvati adekvatnom i blagovremenom preventivnom terapijom kardiovaskularnih komplikacija dijabetesa.

Infografika

Kopirati
Drag cursor here to close