Hoteli i restorani

Žestoko pismo vlastima: Pomogli su velikim i omiljenima

U radu zvanom realizacija odluke o dodjeli financijske pomoći poslovnim subjektima tema je potpuno promašena.
Gospodarstvo / Posao | 26. 12. 2020. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katastrofalna realizacija Odluke vlade FBiH za dodjelu financijske pomoći poslovnim subjektima ugostiteljsko-turističkog sektora u okolnostima pandemije covida -19, izazvala je opravdano nezadovoljstvo i protest velikog broja poslovnih subjekata i tisuća otpuštenih ugostiteljsko turističkih radnika u FBiH, navodi Udruženje hotelijera i restoratera BiH u pismu političkim dužnosnicima i istitucijama svih razina.

Navode kako je u radu zvanom realizacija odluke o dodjeli financijske pomoći poslovnim subjektima tema potpuno promašena.

Obraz i namjera

''Da postoji obraz i dobra namjera Vlade i Ministarstva okoliša i turizma BiH sve bi se poništilo i krenulo iz početka u skladu s prioritetima i prema realnim kriterijima što je i temeljni zahtjev Udruženja hotelijera i restoratera BiH.'', navodi se u pismu i dodaje kako proces realizacije pozitivne odluke Vlade FBiH, kao i konačni popis subjekata koji ostvaruju financijsku pomoć, pokazuju odsustvo realnosti, socijalne osjetljivosti i suštinske brige za radnike, posebno otpuštene, a istovremeno zorno pokazuje koji su subjekti i njihovi vlasnici i menadžeri miljenici vladajuće elite i Ministarstva.

Udruženje navodi kako je javni poziv i njime utvrđeni uvjeti i kriteriji za dodjelu financijske pomoći, je krojen po željama nekolicine velikih poslovnih subjekata, odnosno krupnog kapitala, čije je udruženje bilo glavni partner pri kreiranju istih.

''Udruženja i slične asocijacije imaju pravo protežirati interese 'velikih igrača' u sektoru turizma i ugostiteljstva, ali Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nema ni zakonsko, a ni ljudsko pravo da bilo koji subjekt ili pojedinca stavi u povoljniji položaj u odnosu na ostale. Program pomoći ugostiteljljsko-turističkoj privredi FBiH nije rezultat bilo kakve analize stanja, problema i potreba. Odsustvo stvarnih činjenica, podataka, dešavanja i pojava rezultira odlukama koje su na granici razuma. Uredbom o uvjetima i načinu dodjele financijske pomoći subjektima ugostiteljsko-turističkog sektora koja je prethodila Javnom pozivu utvrđena je pomoć prvenstveno za financiranje bruto minimalnih plata za period 1.7.2020. do 31.12.2020. i pokriće režijskih troškova poslovanja za isto razdoblje. Javnim pozivom za podnošenje prijava za ostvarivanje pomoći također se potencira isplata minimalnih plaća a doprinosima i poseban cilj - očuvanje radnih mjesta'', navodi se u pismu.

'Slučajni' propusti

Dodaje se kako su režijski troškovi poslovanja prerasli u troškove poslovanja, odnosno sve porezno priznate rashode.

''Ova 'mala promjena' iz temelja mijenja namjenu odobrenih sredstava, i otvara mogućnost da se pod troškove zavedu i oni koji nemaju nikakve veze s Covidom-19 i utvrđenih prioriteta. Plaće i očuvanje radnih mjesta, prema apomenutim dokumentima, su apsolutni prioritet. Po logici stvari, broj uposlenika i odnos prema njima bi trebao biti osnovni kriterij za dodjelu pomoći. Iz procesa pomoći, pravedno bi bilo isključiti sve poslovne subjekte koji su otpuštali radnike od početka pandemije. Veći dio odobrene pomoći bi se trebao utrošiti u svrhu financiranja plaća. Odnos između plaća i troškova se morao propisati Uredbom ili Javnim pozivom. Ministarstvo je, slučajno ili namjerno, to propustilo učiniti'', navodi udruga u pismu.

Dodaju kako, suprotno svim ciljevima i proklamiranim prioritetima, osnovni kriterij postaju promet i plaćeni porezi za 2019. godinu.

''I to po principu tko je više uplatio poreza treba dobiti više pomoći. Prevedeno na laički jezik tko je napravio veći promet i uplatio veći porez prošle godine taj je i zaradio manje. Obzirom da Vlada i Ministarstvo nisu dobitnici nagrade za inovacije u matematici ta logika ne drži vodu. Miljenicima vlasti i onima koji ostvaruju najveće prihode je uvijek malo, te ih se mora malo pripaziti i pomoći. Dešavanja, aktivnosti i rezultati ostvareni u 2019. godini apsolutno su neusporedivi s ovom godinom. Prihod i uplaćeni porezi u prošloj godini mogu biti samo jedan od elemenata kojima se mjeri pad prometa i kao takav može biti samo kvalifikacijski uvjet za dodjelu pomoći. Međutim, kako je to postao osnovni kriterij, onda i cijeli proces dodjele pomoći predstavlja prikriveni i nezakonit način za djelomični povrat ranije uplaćenih poreza'', navodi se u pismu.

Naglašavaju kako je popis dobitnika financijske pomoći ''potpuni odraz svih 'slučajnih' propusta, grešaka, loših procjena i potpuno u skladu sa zahtjevima i željama velikih i omiljenih''.

Tragična predstava

''Šačica poslovnih subjekata je dobio lavovski dio ukupne pomoći i oni su zajedno s Ministarstvom glavni akteri ove tragično loše režirane predstave. Svi ostali, njih preko 300 su samo puki dekor. Vlada i ministarstvo okoliša i turizma FBiH se prave gluhi, slijepi i neinformirani o faktičkom stanju na terenu'', navodi se, između ostalog, u pismu.

Ističe se kako uvjeti i kriteriji za dodjelu pomoći nisu krojeni za male i stvarno pogođene poslovne subjekte, kojih je više tisuća, nego za velike i bogate.

''Kontrola utroška odobrenih sredstava od strane Ministarstva i prijetnja aktiviranja mjenice (sastavni dio ugovora između subjekta i Ministarstva) je, na bazi dosadašnjih iskustava, samo zadovoljavanje forme s iskustvenom garancijom da se ni jedan novčić neće vratiti. Vlada i Ministarstvo se možda nisu ogriješili o zakon, o pravdu i pravednost sigurno jesu. Najviše su se ogriješili o tisuće otpuštenih ugostiteljsko-turističkih radnika od kojih su mnogi izgubili pravo na naknadu i koji uzaludno obijaju pragove zavoda za zapošljavanje, dok se njihova vlada i ministarstvo trude da pomognu onima koji su ih uputili na tu adresu'', navodi se u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close