Bravo!

Žene u Čapljini odabrale graditi i razvijati vlastite biznise

Da Čapljina ima vrlo poduzetne i posvećene žene pokazuje i Maja Pažin, koja je također kroz podršku USAID/PPMG i Grada Čapljina pokrenula vlastiti biznis.
Gospodarstvo / Posao | 08. 03. 2021. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Posao koji radim prvenstveno radim iz ljubavi, a tek onda kako bih zaradila novac i osigurala svoju i egzistenciju svoje djece'', započinje svoju priču Marija Limov Matić, frizerka iz Čapljine, koja je dobila podršku od USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) i Grada Čapljina za pokretanje vlastitog biznisa.

Marija je samohrana majka dvojice dječaka, a kaže da nije bilo podrške USAID/PPMG i Grada Čapljina da se ne bi usudila upustiti u ovakav poslovni poduhvat, posebno u današnje vrijeme i okolnosti kakve vladaju. Njen frizerski salon nalazi se u Ulici Mate Bubana u Čapljini, a nosi jednak naziv kao i vlasnica salona, Marija.

U frizerskom salonu ''Marija'' možete dobiti usluge kolarizacije i to sve vrste, od pramenova, farbanja ili balajaža. Također, Marija nudi usluge feniranja, muškog i ženskog šišanja, postavljanja ekstenzija ili pranja kose. Iako frizerski salon nudi usluge i ženama i muškarcima, žene su češće klijentice posebno jer je Marija vema stručna u pružanju usluga kolorizacije.

Susjedstvo je odlično reagiralo na otvaranje frizerskog salona, ali zapravo klijenti dolaze sa područja cijele Čapljine, pa čak i Čitluka i Mostara, a jedna klijentica iz Dubrovnika redovno dolazi kod Marije na friziranje.

''Žene, a posebno koje imaju neko stručno ili zanatsko znanje trebaju pokušati napraviti vlastitu priču. Samouvjerenost je pola posla do uspješnog poslovanja, a ako pri tome još volite to što radite i imate razlog zbog kojeg živite, kao što su meni moji sinovi, onda nijedna prepreka nije nesavladiva'', zaključuje svoju priču Marija koja govori da bi voljela ostati u Čapljini i proširiti svoje poslovanje kako bi omogućila zaposlenje i za druge osobe.

Da Čapljina ima vrlo poduzetne i posvećene žene pokazuje i Maja Pažin, koja je također kroz podršku USAID/PPMG i Grada Čapljina pokrenula vlastiti biznis.

Maja je pokrenula salon za njegu kućnih ljubimaca ''Lady'', a interes i potreba za ovakvom uslugom u Čapljini je evidentna, jer prema Majinim riječima prije zvaničnog otvorenja već je imala listu čekanja od 100 pasa.

Foto: USAID / Salon za njegu kućnih ljubimaca

Nedavno je završila dodatnu edukaciju za grooming pasa, odnosno dotjerivanje pasa za izložbe. Maja je vrlo predana razvoju svog biznisa, pa u budućnosti želi pokrenuti hostel za pse, kako bi vlasnici kućnih ljubimaca imali sigurno mjesto u kojem mogu boraviti njihovi ljubimci dok su oni na odmorima ili u drugim obavezama. Pored toga želja joj je da pokrene i uzgajivačnicu pasa.

Maja je i sama vlasnica dva psa, a kaže da je ljubav prema životinjama prisutna cijeli njen život.

''Ovo je prvi put da ću raditi u životu ono što sam oduvijek htjela. Ranije nisam mogla jer nisam imala dovoljno sredstava da samostalno započnem ovakav biznis. Sigurna sam da ću svaki dan ići s osmijehom na posao.''

Suzana je još jedna mlada i vrijedna žena iz Čapljine koja je odlučila pokrenuti vlastiti biznis. Ona je otvorila salon za masažu, a diplomirana je fizioterapeuktinja i svršenica nekoliko dodatnih edukacija za šrot terapeuta i rukovanje sa bebama. Suzana je ranije radila u drugim salonima, a danas kada ima vlastiti kaže da je drastična razlika.

FOTO: USAID / Salon za masažu

''Raditi se mora u oba slučaja, ali kada radiš za sebe puno je opuštenije jer nisi pod pritiskom da moraš sustići zadatu normu. U tom slučaju posao se obavlja lakše, a samim tim i kvalitetnije'', ističe Suzana i kaže da bi, iako ima više posla kao samostalna preduzetnica, sada uvijek izabrala taj put.

Podrška USAID/PPMG i Grada Čapljine je na neki način ubrzala njenu odluku da pokrene vlastiti biznis i pružila joj sigurnost da nije sama u svom poduhvatu.

U njenom salonu klijenti mogu dobiti klasičnu masažu, limfne drenaže, sve vrste parcijalnih masaža, kao i aroma terapije i sportske masaže. Posebnu pažnju posvećuje šrot terapiji, a trenutno pet djevojčica svakodnevno dolaze kod Suzane na terapiju kako bi im pomogla u ispravljanju kralježnice.

Njena poruka svima koji imaju poslovnu ideju je da iskoriste prilike kao što je podrška koju pruža USAID/PPMG i iskušaju se u pokretanju vlastitog biznisa jer znanje i iskustvo koje se dobije kroz jedan takav proces vrijedno je do kraja života.

Nakon što ste uredili i svoju i frizuru svog ljubimca, odmorili se uz masažu, iskoristite priliku i da se uljepšate u Salonu ljepote ''Beauty'' u Čapljini, koji je pokrenula Iva Borovac, još jedna korisnica USAID/PPMG Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih žena.

FOTO: USAID / Salon ljepote

Iva se ranije amaterski bavila šminkanjem, a podrška koju je dobila omogućila joj je da to sve podigne na profesionalniji nivo, prvenstveno kroz dodatne edukacije i mogućnost nabavke profesionalne opreme i materijala.

U Salonu ljepote “Beauty” trenutno možete dobiti usluge manikure, pedikure, depilacije, ekstenzije trepavica i šminkanja. Iva je radila kao službenica u banci, međutim danas ne razmišlja da se vrati ovom poslu, ili bilo kojem drugom, nego želi graditi i razvijati vlastiti biznis.

Njena želja u budućnosti je završiti edukaciju za make up master edukatora kako bi mogla obučavati druge zainteresirane osobe za ovakav posao, a što bi joj osiguralo i veću vidljivost njenog salona.

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama, zajedno sa 27 lokalnih samouprava iz cijele BiH, od 2017. godine podržao je skoro 200 žena u osnivanju i razvoju njihovih biznisa. To su biznisi koji osiguravaju egzistenciju, povećavaju samostalnost i vraćaju vjeru u bolje sutra.

Kopirati
Drag cursor here to close