Vlada kupovala vrijeme

Vlada HNŽ najavila sastanak, sindikati pozivaju na javno obraćanje

Čini se da će Vlada konačno izaći sa svojom ponudom prema sindikatima zdravstva
Gospodarstvo / Posao | 03. 03. 2021. u 14:23 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči današnje sjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, održan je sastanak članova Vlade i Pregovaračkog tima Vlade za pregovore s reprezentativnim Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar. Na sastanku je razmotren tijek pregovora, te iznesena stajališta dionika zdravstvenoga sustav čiji predstavnici sudjeluju u radu Pregovaračkog tima.

Sudionici razgovora složili su se kako će u utorak (9. ožujka 2021. godine) održati sastanak svih relevantnih i odgovornih dionika zdravstvenog sustava: osnivača i suosnivača zdravstvenih ustanova – općina, gradova, županija i Federacije BiH, zavoda zdravstvenog osiguranja, te menadžmenta zdravstvenih ustanova s predstavnicima reprezentativnog Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar, kako bi se zajednički, uz uvažavanje složene financijske situacije vezane za pandemiju koronavirusa, došlo do konačnih, za sve prihvatljivih i održivih rješenja.

Nakon održanog sastanka, Vlada je na održanoj 141. sjednici, s ciljem kvalitetne pripreme za najavljeni sastanak svih dionika zdravstvenog sustava, nastavila razmatrati realne mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju u trenutnoj složnoj proračunskoj situaciji. Iznova je naglašeno kako je, zbog krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, ovogodišnji proračun u odnosu na prošlu godinu umanjen za oko 17 milijuna KM, a javni prihodi od početka godine manji su za oko 15%.

No sindikalisti smatraju da su dani i tjedni prije i u tijeku pregovora  protraćeni, te je Vlada kupovala vrijeme.

''Priopćenje Vlade HNŽ i najava sastanka sa svim relevantnim i odgovornim dionicima zdravstvenog sustava sa reprezentativnim sindikatom SKB Mostar jasno ukazuje na to da pregovarački tim Vlade HNŽ na čelu sa dr Goranom Opsenicom, koji je ispred Vlade HNŽ vodio pregovore sa sindikatom, nije bio relevantan dionik za pregovore; niti je imao mandat pregovarati i dogovoriti konačni tekst kolektivnog ugovora. Odnosno iz priopćenja proizlazi da je potrebno u razgovore uključiti mnogo širi spektar odgovornih dionika i financijera zdravstvenog sustava. Potpuno je jasno da su dani i tjedni prije i u toku pregovora  protraćeni i Vlada je samo kupovala vrijeme te je razvidno da se nije ozbiljno pristupalo rješavanju pitanja kolektivnog ugovora'', navodi za Bljesak.info Dalibor Vuković, član pregovaračkog tima sindikata zdravtsva.

Nažalost, kaže Vuković, u ovoj situaciji ispaštaju pacijenti koji su ostali bez usluga zdravstva i najviše pate u ovoj situaciji.

Podsjetimo, sindikati su najavili da će u četvrtak 04.03.2021. godine organizirati prosvjednu šetnju do zgrade Vlade HNŽ ispred koj ćemo točno u 11 sati pozvati premijera Nevenka Hercega, ministra zdravstva Gorana Opsenicu i ministra financija Adnana Faladžića da se javno obrate zdravstvenim radnicima u svezi potpisivanja Kolektivnog ugovora.

Prosvjedna šetnja kreće u 10:30 sa Španjolskog trga.

Inače, pregovarački tim Vlade HNŽ-a na prošli sastanak sa sindikalistima došao je sa istom ponudom od ranije, rekli su mi iz sindikata, koji je na taj sastanak donio dvije ponude.

Prva ponuda je da se zdravstvenim radnicima u dvije godine koeficijent poveća po 0,40, a druga ponuda je na tri godine da 'razgode', ako uzmz financijsku slabost odnosno probleme oko financiranja, dakle da se koeficijent povećava tri godine po 0,40 - 0,30 - 0,30.

Mjesno i stvarno nadležna PU Mostar je usmenim putem upozorila organizatora prosvjeda da su dužni pridržavati se odredba Zakona o JRM, Zakona o sigurnosti prometa na cestama BiH, kao i svih epidemioloških mjera naloženih naredbom Kriznog stožera ministarstva zdravstva FBiH.

Policijski službenici MUP-a HNŽ poduzet će mjere i radnje iz svoje nadležnosti predviđene zakonom radi osiguranja ljudi i imovine, te nesmetan rad županijskih institucija za vrijeme prosvjeda.

U slučaju kršenja JRM te drugih naloženih Zakonskih mjera, organizator prosvjedne šetnje Neovisnog sindikata uposlenika SKB-Mostar, bit će sankcioniran sukladno Zakonskim propisima, priopćeno je iz MUP-a HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close