Sindikati: Skandalozno

Zdravstveno vijeće u HNŽ-u reagiralo tek nakon četiri mjeseca štrajka

Sindikati navode kako je skandalozno što se prvi put načon četiri mjeseca oglašava zdravstveno vijeće, a u međuvremenu se nisu oglasili prema ministru zdravstva Goranu Ospenici.
Gospodarstvo / Posao | 12. 04. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u Federacije Bosne i Hercegovine i Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije zaprimili su pismo od Zdravstvenog vijeća pri ministarstvu zdravstva rada i socijalne skrbi, kojim kako navode predsjeda Alma Kozo.

U pismu se sindikati pozivaju  ''da ne koriste novonastalu situaciju u smislu pritiska na ispunjenje njihovih zahtjeva već naprotiv da svojim odgovornim postupkom pokažu zrelost u borbi za ostvarivanje radničkih prava, uvažavajući tešku epidemiološku i gospodarsku situaciju''.

Iz ova dva sindikata tvrde da je skandalozno što se ovo vijeće prvi put oglasilo su prvi put reagirali nakon četiri mjeseca štrajka radnika.

''Zaprimili smo Vaš dopis pod brojem gornjim bez da je isti ovjeren službenim pečatom. Smatramo skandaloznim da pri Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ postoji zdravstveno vijeće koje se bavi problematikom smanjenja obujma zdravstvenih usluga i prava koja su pacijentima zagarantirana, a koje je evo konačno prvi put pismeno reagiralo u smislu tobožnje brige za pacijente tek dana 02.04.2021. godine dakle 4 mjeseca nakon što je započeo generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ'', navode sindikati dodajući kako do sada nisu čuli kako se ovo vijeće  obratilo premijeru Vlade HNŽ-a Nevenku Hercegu niti resornom ministru zdravstva Goranu Opsenici.

''Te iste kao ključne osobe koji mogu riješiti krizu u zdravstvenom sustavu javno u ime Zdravstvenog vijeća pozvali niti istima dali preporuku da hitno ulože dodatne napore kako bi se sa predstavnicima 2600 zdravstvenih radnika članova sindikata postigao dogovor i potpisao Kolektivni ugovor i riješila kriza koja trenutno potresa našu županiju. Umjesto Vaše konkretne akcije prema ključnim odgovornim pojedincima i institucijama od čijeg angažmana direktno zavisi ostvarivanje prava pacijenata u našoj županiji za čije ostvarivanje se tobože zalažete, usuđujete se Vašom preporukom insinuirati da sindikat koristi novonastalu situaciju u smislu pritiska na ispunjenje naših prava i što je još više začuđujuće bavite se kao zdravstveno vijeće čak i analizom gospodarske situacije u našoj županiji što zasigurno nije u domenu rada vijeća na čijem ste čelu'' poručili su sindikalisti, savjetujući vijeću da ''tobožnju brigu za pacijente adresiraju na pojedince i institucije od čijeg angažmana direktno zavisi rješenje trenutnog kolapsa zdravstvenog sistema u HNŽ-u''.

Kopirati
Drag cursor here to close