Posljednje upozorenje

Pregovori su propali: Zdravstveni radnici na ulicama Mostara

Zdravstveni radnici prosvjedovali su i proteklog tjedna te su najavili generalni štrajk ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.
Gospodarstvo / Posao | 13. 11. 2020. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanske županije u petak u 10 sati počeli su svoj novi štrajk kojim žele upozoriti županijske vlasti na zahtjeve za potpisivanjem kolektivnog ugovora.

''Sramotno je da danas ovdje opet moramo prosvjedovati, da smo ovdje u ime 2.600 radnika koji iskazuju svoj prosvjed protiv ministra zdravstva Gorana Opsenice i Vlade HNŽ-a što nas zavlače već godinu i pol dana otežući postupak pregovaranja i donošenje novog kolektivnog ugovora koji znači povećanje plaća i dostojanstven rad'', rekao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ Dalibor Vuković.

Poručili su resornom ministru i Vladi da će uskoro donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i stupanju u generalni štrajk.

''Za sve posljedice tog štrajka su odgovorni Opsenica i Vlada HNŽ-a'', rečeno je.

Zdravstveni radnici prosvjedovali su i proteklog tjedna te su najavili generalni štrajk ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica rekao je proteklog tjedna novinarima da je Vlada HNŽ sindikatima poslala zaključak u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to ranije dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije te da je on sindikatu pisao kako od njih nisu dobili službeno očitovanje da li oni prihvaćaju taj prijedlog Vlade. Ustvrdio je i kako je u zaključku jasno napisano što im se nudi.

Foto: Bljesak.info / Poruka ministru

No, sindikat je ponovno priopćio kako nema sugovornika u Vladi HNŽ-a, a Vlada je pak na posljednjoj sjednici zadužila Ministarstvo da krene s pripremama za pravljenje pregovaračkog tima.

Na to su sindikalisti danas reagirali rekavši kako pravnim zavrzlamama ministarstvo oteže taj postupak s ciljem da ne dođe do generalnog štrajka.

''Pregovori su propali, mi smo podnijeli inicijativu oni se nisu ni pojavili. Nakon toga smo uputili inspektoru rada koji je naložio da do 14.9. moramo početi pregovore. Ministar je rekao da ne vidi nikakvog spora i da će on formirati mirovno vijeće'', rečeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close