Nepoželjni

Zdravstveni radnici: Herceg, Opsenica i Faladžić - persona non grata

''Herceg, Opsenica i Faladžić su odgovorni za nastanak potpunog kaosa u zdravstvu'', kažu sindikati
Gospodarstvo / Posao | 23. 03. 2021. u 09:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jučerašnjoj sjednici predsjedništva sindikata SKB Mostar uz konsultacije sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika u zdravstvu HNK donesena je Odluka da se od strane oko 2600 zdravstvenih radnika njihovih članova proglase nepoželjnim premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg, ministar zdravstva Goran Opsenica i ministar financija Adnan Faladžić.

''Navedeni trojac smatramo direktno odgovornim za odugovlačenje rješavanja pitanja potpisivanja Kolektivnog ugovora sa sindikatom zdravstvenih radnika, za svu agoniju i poniženja koju proživljavaju naši članovi zbog njihovog bahatog i bezobzirnog odnosa te za nastanak potpunog kaosa u zdravstvenom sustavu uzrokovan provođenjem štrajka u našim zdravstvenim ustanovama i ugrožavanja osnovnih prava naših pacijenata na adekvatnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu'', poručili su za Bljesak čelnici sindikata zdravstvenih radnika.

Foto: Sindikat SKB MOstar i Nezavisni strukovni sindikat / 

Podsjetimo, sindikati od samog početka ovaj trojac smatraju najodgovornijim za stanje u zdravstvu. Na prošlom proširenom sastanku svih financijera zdravstvenog sustava u HNŽ-u i predstavnika sindikata nije postignut nikakav dogovor. Vlada, kako su rekli sindikati opet nije došla s konkretnom ponudom, niti su željeli prihvatiti dvije ponude koje su sindikati predložili.

''Ni na jednu od naše dvije ponude koje smo im prošli put dali, nisu htjeli dati decidan odgovor nego su izbjegavali, posebno Herceg. Izbjegavali su dati bilo kakav konačan odgovor. Pokušavali su prebaciti na neke dopise da se šalju općinama i domovima zdravlja. To je sve kupovanje vremena. Nije donesena nikakva politička odluka i nisu nam ponudili ništa od onoga što su nam nudili od devetog mjeseca'', rekao je nakon sastanka Dalibor Vuković član pregovaračkog tima sindikata i dodao kako su razočarani te da nastavljaju štrajk.

Vuković je rekao da su ''pale'' i prijetnje na sastanku.

''Premijer Herceg zaprijetio je uvođenjem radne obveze u županiji sve kako bi sindikat podlegao njihovim pritiscima i ne bi li odustao od svojih prava'', rekao je.

Herceg je rekao da je govor o radnoj obvezi krivo protumačen te da se županija nalazi pred mogućim drugim lockdownom i da u njemu nema nitko pravo da ne radi.

Nakon ovog sastanka oglasili su se i iz Općine Prozor-Rama, koja je stala uz sindikate,  tražeći od Vlade HNŽ-a da radi svoj posao te osigura kvalitetno funkcioniranje zdravstva.

''Općina Prozor —Rama traži da Vlada HNŽ-K i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-K radi svoj posao te osigura kvalitetno funkcioniranje zdravstva na razini HNŽ-K, uz zadovoljne zdravstvene djelatnike i uz bolju opremljenost zdravstvenih ustanova. Zdravstveni djelatnici nisu nagi neprijatelji kojima treba oduzimati pravo na štrajk, već ih trebamo uvažavati kao vrijedne i iznimno korisne članove našeg društva. Vaše odugovlačenje rješavanja problema, ignoriranje zdravstvenih djelatnika i pokušaji prebacivanja odgovornosti na druge iznimno je štetno za sav narod ove županije'', priopćili su iz Općine Prozor-Rama.

Ovaj stav, kažu, proističe iz ustavnih nadležnosti države BiH, njenih entiteta, županije i lokalne samouprave, po kojima lokalne samouprave nisu nadležne za organiziranje zdravstva.

''Tražimo da Vlada HNŽ i nadležno Ministarstvo po ovom osnovu ne prebacuju nikakvu zadaću niti odgovornost na jedinice lokalne samouprave, nisi da prebacuje bilo kakve novčane obveze jedinicama lokalne samouprave, niti da prebacuje bilo kakve novčane obveze u korist zdravstvenog sustava na razini županije'', poručili su Vladi, dovoreći da preuzmu odgovornost za ono što su postavljeni ili da odstupe u korist mlađih i sposobnijih.

Kopirati
Drag cursor here to close