Radovi napreduju

Završena montaža prvog vjetroagregata VE Podveležje

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić izjavio je da mogu konstatirati da su ispred dinamičkog plana u realizaciji.
Gospodarstvo / Posao | 09. 10. 2020. u 17:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka u vlasništvu Elektroprivrede BiH.

Iz te kompanije navode da se uz primjenu visokih standarda zaštite na radu i poštivanje propisanih vremenskih uvjeta za montažu, koji se posebno odnose na intenzitet vjetra, vrše radovi na postavljanju ostalih vjetroagregata.

Dodaju da je nastavljen i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić izjavio je da mogu konstatirati da su ispred dinamičkog plana u realizaciji.

''Ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale, do kraja ove godine VE Podveležje će u najvećoj mjeri biti završena i montirani svi vjetroagregati'', istaknuo je Salkić, dodavši da se radovi odvijaju usprkos svim poteškoćama uzrokovanih pandemijom i vremenskim prilikama. 

Prilikom posjete gradilištu, generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija ukazao je na značaj VE Podveležje za buduće aktivnosti kompanije.

''Za nas je ovo izuzetno iskustvo koje ćemo moći da prenesemo na naše sljedeće projekte. Vrlo brzo očekujemo da projekt VE Vlašić iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i znanje koje sada stiču naši stručnjaci bit će osnov za efikasniji rad'', kazao je Andelija.

Izvođač radova na izgradnji VE Podveležje, instalisane snage 48 MW i očekivane godišnje proizvodnje oko 130 GWh električne energije, je konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy d.o.o. Hrvatska i Wind Power A/S iz Danske.

Svaki vjetroagregat sastoji se od tornja s četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole s glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close