Međunarodna organizacija rada

Zaštititi radnike i sada i nakon izolacije

Svi poslodavci moraju unaprijed izvršiti procjene rizika i osigurati da radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterije zaštite na radu
Gospodarstvo / Posao | 28. 04. 2020. u 10:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna organizacija rada (ILO) na Svjetski dan zaštite na radu pozvala je vlade da preduzmu akcije za sprečavanje i kontrolu Covida -19 na radnom mjestu, uz aktivno uključenje i dijalog s radničkim i organizacijama poslodavaca.

Svi poslodavci moraju unaprijed izvršiti procjene rizika i osigurati da radna mjesta prethodno ispunjavaju stroge kriterije zaštite na radu, kako bi umanjili rizik za radnike koji su izloženi virusu Covid-19, ističu iz ILO-a.

Bez takvih kontrola, kako se navodi, zemlje se suočavaju s veoma realnim rizikom od ponovnog oživljavanja virusa, a uvođenjem potrebnih mjera smanjit će se i rizik od drugog vala zaraze koji se može dogoditi na radnom mjestu.

- Danas su najvažniji sigurnost i zdravlje naše cjelokupne radne snage. Suočeni s valom zarazne bolesti, način na koji sada štitimo naše radnike jasno govori koliko su sigurne naše zajednice i koliko će naša poduzeća biti otporna kako se razvija ova pandemija - rekao je generalni direktor ILO-a Guy Ryder.

Samo primjenom mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radnom mjestu možemo zaštititi živote radnika, njihovih obitelji i šire zajednice, osigurati kontinuitet rada i ekonomski opstanak- dodao je Ryder.

Mjere kontrole rizika se posebno trebaju prilagoditi potrebama radnika na prvoj liniji pandemije. Tu spadaju zdravstveni radnici, odnosno medicinsko osoblje, ljekari i radnici koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, kao i oni koji prodaju prehrambene proizvode i koji rade u službama za održavanje čistoće.

ILO je također naglasio potrebe najugroženijih radnika i preduzeća, posebno onih u neformalnoj ekonomiji, migranata i radnika u domaćinstvima. Mjere zaštite tih radnika trebale bi uključivati, između ostalog, obrazovanje i obuku o sigurnim i zdravim radnim praksama, besplatno pružanje osobne zaštitne opreme po potrebi, pristup javnim zdravstvenim uslugama i alternative za egzistenciju.

- Na Svjetski dan zaštite na radu, pozivam sve zemlje da osiguraju dobro definirane, dostojanstvene i sigurne uvjeze rada za sve zdravstvene radnike.Pandemija Covid-19 naglasila je hitnu potrebu za snažnim nacionalnim programima za zaštitu zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika, medicinskih radnika, radnika koji pružaju pomoć u hitnim slučajevima, i mnogih drugih radnika koji rizikuju živote u naše ime - rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kako bi se osigurao siguran povratak na posao i izbjegli daljnji prekidi rada, ILO preporučuje:

- mapiranje opasnosti i procjena rizika od zaraze u odnosu na sve radne operacije i nastavak njihove procjene nakon povratka na posao;

- usvajanje mjera kontrole rizika prilagođenih svakom sektoru i specifičnostima svakog radnog mjesta i radne snage. Oni mogu uključivati: smanjivanje fizičkih interakcija između radnika, izvođača radova, kupaca i posjetilaca i poštovanje fizičkog distanciranja kada se dogodi bilo koja interakcija, poboljšanje ventilacije na radnom mjestu, redovito čišćenje površina, osiguravajući da su radna mjesta čista i higijenska, te osiguravanje odgovarajućih objekata za pranje i sanitarnu zaštitu;

- obezbjeđivanje lične zaštitne opreme (LZO) radnicima tamo gdje je to potrebno i bez ikakvih troškova;

- osiguravanje rješenja za izoliranje sumnjivih slučajeva i praćenje svakog kontakta;

- pružanje podrške za mentalno zdravlje osoblja;

- obuke, edukacije i informativni materijali o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu, uključujući pravilnu higijensku praksu i upotrebu bilo koje kontrole na radnom mjestu (uključujući LZO).

Kopirati
Drag cursor here to close