Žele manje kvote

Zapošljavanje osoba s invaliditetom - poslodavci žele mijenjati kvote

Udruga poslodavaca Federacije BiH traži da se ta kvota sa 16 podigne na svakog 20. djelatnika, te da se u zakonski okvir unese mogućnost da poslodavci imaju pravo svoju kvotnu obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ispuniti nekom drugom kvotom
Gospodarstvo / Posao | 09. 08. 2018. u 20:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Vlada predložila da poslodavac na svakih 16 djelatnika mora zaposliti jednu osobu s invaliditetom, Udruga poslodavaca Federacije BiH traži da se ta kvota sa 16 podigne na svakog 20. djelatnika, piše Večernji list BiH.

Također traže da se u zakonski okvir unese mogućnost da poslodavci imaju pravo svoju kvotnu obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ispuniti nekom drugom alternativnom kvotom.

Te alternativne kvote znače da poslodavci stipendiraju jednog učenika ili studenta s invaliditetom, obavljanje staža ili prakse jednog učenika ili studenta s invaliditetom, ispune obveze kupnjom roba ili usluga od poslovnih subjekata za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti zapošljavanja jedne osobe s invaliditetom te sufinanciranjem dijela troškova plaće za osobu s invaliditetom koju se zapošljava u jednom od poslovnih subjekata za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Prema zakonu koji je trebao na snagu stupiti još lani, privatne ili državne tvrtke na svakoga 16. djelatnika moraju zaposliti najmanje jednu osobu s invaliditetom kako bi onda ostvarile pravo na oslobađanje od posebnog doprinosa za zapošljavanje osobe s invaliditetom u iznosu od 25 posto prosječne neto plaće u Federaciji BiH.

Ta mjera donesena je još 2015. godine, i to ju je donijela federalna Vlada, ali se do sada nije, kako tvrde predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, na terenu primjenjivala, zbog čega je na adresu više od 3000 tvrtki stigla opomena pred tužbu.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u javnim i privatnim tvrtkama jedna je od obveza koje je BiH, zajedno s dva bh. entiteta i Distriktom Brčko, preuzela u sklopu pregovora o pridruživanju s Europskom unijom i ona će se morati poštovati.

Nedavno je zaključeno kako će biti formirana radna skupina u sastavu poslodavaca, vlasti, odnosno Fonda i udruga osoba s invaliditetom, kako bi se napravila jedinstvena evidencija i krenulo u izmjenu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Vlada se obvezala da će stvoriti zakonski okvir po kojem se omogućava davanje poticaja za zapošljavanje ratnih vojnih invalida s 50 posto i većim invaliditetom. Svaki poslodavac u javnom i privatnom sektoru dužan je na svakog 16. djelatnika zaposliti jednu sobu s invaliditetom. Poslodavci koji provedu ovu zakonsku obvezu oslobođeni su plaćanja posebnog doprinosa za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Poslodavci koji se ne pridržavaju ove zakonske odredbe, dužni su pri isplati mjesečne plaće u Fond uplatiti poseban doprinos za zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 25 posto prosječne neto plaće u FBiH za svaku takvu osobu koju su bili dužni zaposliti.

Subjekti koji zapošljavaju manje od 16 djelatnika, a nemaju ni jednu zaposlenu osobu s invaliditetom, dužni su svakog mjeseca prilikom isplate plaća u Fond uplaćivati poseban doprinos u visini od 0,5 posto od iznosa isplaćene mjesečne bruto plaće svih zaposlenih, dok su oni koji zapošljavaju barem jednu osobu s invaliditetom oslobođeni uplate tog doprinosa.

Kopirati
Drag cursor here to close