Cijenjeni pozivi

Zanatlije kuju bolje dane

Kemal Isanović, tajnik Obrtničke komore Kantona Sarajevo, za "Nezavisne" ističe da je primjetno da dolazi do oporavka zanatskih radnji.
Gospodarstvo / Posao | 24. 05. 2021. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je poboljšanjem epidemiološke situacije u BiH došlo i do boljeg poslovanja zanatlija, potvrdile su same zanatlije i istakle da se nadaju da će se u narednom periodu znatno povećati obim posla kako bi sanirali posljedice koje su imali u udaru pandemije.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, ističe da se nakon dužeg vremena nazire oporavak zanatlija.

"Primjećujemo da ima oporavka ali je spor, opala je kupovna moć građana. Imamo isti broj kupaca, samo ljudi manje količinski kupuju", kazao je Šešić.

Ističe da se zanatlije nadaju da će od ljeta i sa dolaskom dijaspore da se popravi financijska situacija.

Dodaje da je pandemija pogodila sve gospodarstvenike, i male i velike, i kako kaže, moramo shvatiti da je korona s nama i moramo s njom živjeti, a navodi da je, zahvaljujući Vladi RS i mjerama velikih, broj zanatlija poslovno preživio.

"Sigurno je da se preko noći ne mogu promijeniti stvari, jer svi se bore da zadrže radnike te da ne zatvaraju radnje. Kada se jednom zavori, teško je da ćete poslije otvoriti", kazao je Šešić.

Da je primjetan opravak zanatlija, kaže i Jovica Bratić, direktor Zanatsko-poduzetničke komore Republike Srpske.

"Stišava se bura oko same pandemije, ali očekivali smo, dok se proljeće probudi, da će biti više posla", kazao je Bratić.

Kako kaže, zanatlije, pored manjeg obima posla od pojave pandemije, imaju problem i sa nedostatkom radnika, jer kako ističe, u Republici Srpskoj nema zidara, mesara, varilaca i vozača.

"Ipak je već primjetno da se nazire oporavak, nadamo se da će dijaspora da nam popravi samu finansijsku situaciju, jer su nam oni najveći kupci", ističe Bratić.

Kako kaže, dodatna nesigurnost je to što se zakoni u ovoj oblasti često mijenjaju.

Kemal Isanović, tajnik Obrtničke komore Kantona Sarajevo, za "Nezavisne" ističe da je primjetno da dolazi do oporavka zanatskih radnji.

"Primjetno je, barem što se tiče Sarajeva, da ima turista iz Srbije i Hrvatske koji sigurno utiču na to da se popravi promet zanatlijama. Treba očekivati da će u narednom periodu da se vide veći pomaci što se tiče opravka rada samih zanatskih radnji, jer očekujemo da će biti više kretanja samih stanovnika naše zemlje, ali očekujemo i više turista", kazao je Isanović.

Kako je rekao, prije pojave pandemije, ljetni period, a posebno srpanj, dio je godine kada Sarajevo vrvi turistima iz svih dijelova svijeta.

"Nadamo se da će situacija i ove godine da nalikuje pređašnjim, onima prije pandemije", kazao je Isanović.

Zanatlija Haris Jagnjo iz Sarajeva kazao je da je primjetno da ima nešto više posla.

"Budući da idu ljepši dani i da se epidemiološka situacija malo smirila, možemo očekivati da se popravi situacija u zanatstvu", istakao je Jagnjo.

Dodaje da, čim se počnu otvarati granice, mogu očekivati bolje dane i da se vrate normalnim tokovima poslovanja.

Safet Kamar, obućar iz Tuzle, kaže da je samostalni obrtnik godinama te navodi da je prošle godine imao gubitaka, jer nije radio dva mjeseca.

"Tražio sam pomoć od Vlade TK za ožujak i travanj, jer sam ta dva mjeseca bio zatvoren. Dobio sam odbijenicu, jer, kako su naveli, nisu me oni zatvorili i, kao, mogao sam raditi. Ali, eto, ja sam uplatio poreze i doprinose od ušteđevine za taj period. Sada je odlično stanje, Bogu hvala. Meni su se moje mušterije vratile i kao da nikada nisam ni prekidao s radom. Ne znam za druge obrtnike, ali kako sam čuo, neki su morali zatvoriti radnje. Ja imam posla, ali mi treba radnik", rekao je Kamar za "Nezavisne".

Kopirati
Drag cursor here to close