Ima posla

Zanat budućnosti: Samo 6,4 % programera nije zaposleno

Zadovoljstvo poslom kod programera najčešće je uvjetovano tehnologijama u kojima se radi, atmosferom na poslu, kompanijskom kulturom, ali i radnim vremenom.
Gospodarstvo / Posao | 23. 04. 2019. u 13:08 Bljesak.info
Kopirati

Samo 6,4 posto programera nije zapošljeno i traži posao, pokazuje najnovije Stack Overflow istraživanje svjetske programerske zajednice.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovo istraživanje, koje je obuhvatilo ispitanike iz 179 zemalja, pokazuje da više od 90 posto developera radi, a čak 84,2 posto njih sa punim radnim vremenom.

Kako rezultati pokazuju, programeri su generalno veoma zadovoljni svojom karijerom i poslom – od toga čak 40 posto njih je veoma zadovoljno; 34,3 zadovoljno, a samo 5,1 posto developera nije zadovoljno svojom karijerom, dok je samim poslom kao takvim zadovoljno više od 60 posto njih.

Kada je o traženju posla riječ čak 58,7 ispitanika ne traži drugi posao, ali su otvoreni za nove mogućnosti, a tek 15,2 posto ispitanika aktivno traži novo zaposlenje.

Zadovoljstvo poslom kod programera najčešće je uvjetovano tehnologijama u kojima se radi, atmosferom na poslu, kompanijskom kulturom, ali i radnim vremenom. 

Međutim, kod ženskih ispitanika, redoslijed je malo drugačiji, te su atmosfera na poslu i kompanijska kultura na prvom mjestu kriterija neophodnih za ispunjenost i zadovoljstvo na radnom mjestu.

Također, produktivnost programera najčešće zavisi od ometanja iz radnog okruženja, ali i sastanaka i zadataka koje ne uključuju developerske vještine.

Jedno od pitanja odnosilo se i na to kako su ispitanici dobili svoj posljednji posao, a rezultati pokazuju da je 80 posto njih imalo intervju sa osobom na seniorskoj ili menadžerskoj poziciji, a od kandidata se često traži i da pišu kod, pišu poslovnenovine.ba.

Kopirati