Who is in charge?

Zaid: Rješenje je što hitnije donošenje zakona o reprezentativnosti

Očekuje se odluka kojom se predviđa da Federalni sindikat pripremi organizaciju štrajka i prosvjeda doktora iz Federacije BiH
Gospodarstvo / Posao | 05. 10. 2019. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH najavio je donošenje odluke o načinu nastavka sindikalnog zalaganja u vezi donošenja zakona o reprezentativnosti.

"Očekuje se odluka kojom se predviđa da Federalni sindikat pripremi organizaciju štrajka i prosvjeda doktora iz Federacije BiH, ako se uskoro ne usvoji zakon o reprezentativnosti kojim se doktorima nedvosmisleno omogućava postojanje reprezentativnog sindikata", kazao je Feni predsjednik UO Sindikata Rifat Rijad Zaid.

Podsjeća da su 'federalni sindikat i tri kantonalna sindikata (Orašje, Tuzla, Sarajevo) reprezentativnost izgubili početkom ove godine' te smatra 'da je jedino rješenje što hitnije donošenje zakona o reprezentativnosti, koji će prepoznati i sindikat doktora kao reprezentativni sindikat.'
 
"To nam omogućava potpisivanje odnosno nastavak naših kolektivnih ugovora. Bez toga doktori nemaju svoj kolektivni ugovor, nemaju riješen radno pravni status", naglasio je.  
Kopirati
Drag cursor here to close