Generalni štrajk

Zaid: Jednom formalnom odlukom se može zaustaviti štrajk liječnika u HNŽ-u

''Ako se ne riješi materijalni i socijalni status liječnika u HNŽ-i , liječnici neće biti gubitnici jer će oni otići gdje su bolje vrednovani, a tada će ostati samo građanstvo i Vlada koja je to dopustila'', kazao je dr.Zaid.
Gospodarstvo / Posao | 16. 01. 2018. u 21:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH dr. Rifat Rijad Zaid je gostujući na emisiji  „Dobar dan BiH“  još jednom istaknuo važnost potpisivanja samostalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije u još dvije preostale županije Federacije:Hercegovačko-neretvanska županija i Tuzlanska županija.

Posebno je naglasio da iako su u Tuzlanskoj županiji napokon sjeli za stol sa predstavnicima sindikata doktora, u HNŽ-i nadležno ministarstvo, odnosno Vlada nije ni otvorila dijalog sa liječnicima,a time ni pregovore za kolektivni ugovor te tako ostaje kao jedina županija koja već jedno desetljeće se nije osvrnula na status svojih liječnika, priopćeno je.

Naglasio je da Sindikat dr.med i stomatologije nije taj koji najavljenim štrajkom ugrožava zdravstvenu zaštitu 220 000 stanovnika HNŽ-e, nego da oči pacijenata trebaju biti uperene u premijera i nadležnog ministra koji samo jednom formalnom odlukom mogu da zaustave najavljeni generalni štrajk u HNŽ-u.

Dr. Zaid je ponovio da dok i zadnji liječnik iz Saveza ne dobije svoj kolektivni ugovor, napori Saveza se neće zaustaviti. Kada krene i ako krene generalni štrajk u HNŽ-i , u svim ostalim županijama Federacije , u svim zdravstvenim ustanovama će se održavati štrajk solidarnosti kao znak potpore kolegama u HNŽ-i. Tada će skoro 4000 očiju liječnika iz Federacije, a i ostalog građanstva biti uprte u srce Hercegovine, u nadležnog ministra i premijera Vlade HNŽ.

Naglasio je da ako su Posavina i Goražde kao najsiromašnije županije potpisale kolektivne ugovore sa svojim liječnicima, onda jedna HNž-a zasigurno može.

''Ako se ne riješi materijalni i socijalni status liječnika u HNŽ-i , liječnici neće biti gubitnici jer će oni otići gdje su bolje vrednovani, a tada će ostati samo građanstvo i Vlada koja je to dopustila'', kazao je dr.Zaid.

Kopirati
Drag cursor here to close