Prebacivanje loptice

Začarani krug: Kako zatvoriti objekt koji krši mjere

''Sanitarna inspekcija ne može 'ad hoc' izvršiti zatvaranje objekata u kojima se ne poštuju propisane epidemiološke mjere'', naveli su iz Inspekcije.
Gospodarstvo / Posao | 12. 03. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon napisa u medijima da Inspekcijska služba Grada Mostara ne može zatvarati ugostiteljske objekte koji krše epidemiološke mjere, jer dva sanitarna inspektora nemaju ovlasti, upitali smo tko ih ima.  

Iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara za Bljesak.info su rekli kako inspekcija ipak može zatvarati objekte, ali ne može zatvaranje izvršiti ''ad hoc''.

''Sanitarna inspekcija Grada Mostara po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine Federacije BiH“ br.29/05) u skladu s čl.57. citiranog Zakona, ima  nadležnost, između ostalog, da u postupcima inspekcijskog nadzora zabrani okupljanje osoba u obrazovnim ustanovama, kinima, pozorištima, javnim lokalima te na drugim javnim mjestima dok ne prođe opasnost od epidemije zaraznih bolesti. Međutim, Naredbom kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 25.2.2021. godine propisane su detaljno sve mjere u kojima je, između ostalog, dozvoljeno i okupljanje ne više od 30 ljudi u zatvorenom ili otvorenom prostoru uz poštivanje epidemioloških preporuka'', naveli su nam u odgovoru dodajući da sanitarna inspekcija može tek nakon provedenog inspekcijskog postupka, donesenog rješenja o neprovođenju propisanih mjera i izrečene kazne, samo u izuzetnim situacijama izreći i zabranu obavljanja djelatnosti.

Kakav je inspekcijski postupak?

''Sanitarna inspekcija ne može 'ad hoc' izvršiti zatvaranje objekata u kojima se ne poštuju propisane epidemiološke mjere'', naveli su nam iz Inspekcije.

Dodatno smo ih upitali što konkretno znače provedeni inspekcijski postupci i koliko su ih proveli.

''Dodatno pojašnjavamo da se radi o postupcima koji sadržavaju sve radnje i akte koji su inspektori dužni poduzeti, odnosno radi se o sačinjavanju zapisnika, rješenja, zaključaka o dozvoli izvršenja i tek onda sanitarna inspekcija može izvršiti zatvaranje predmetnih objekata'', rekli su iz Službe za inspekcijske poslove.

Ne odgovarajući koliko su inspekcijskih postupaka u ugostiteljskim objektima imali, iz inspekcije su istaknuli kako je sanitarna inspekcija Grada Mostara bila aktivno uključena u provođenje postupaka vezanih za rješenja o zdravstvenim nadzorima oboljelih od Covid-19, koji su, također, izuzetni postupci, a u periodu od ožujka 2020.g do kraja 2020.g izdano je 13.924 rješenja, dok je do ovog momenta izdano 16.428 rješenja.

''Zatvaranje objekata se vrši u slučajevima saznanja o većem broju zaraženih uposlenih u konkretnom objektu, a nakon provođenja procedure opisane naprijed (primjer izuzetne situacije: pojava većeg broja glodara na određenoj lokaciji, trovanja hranom i vodom za piće i sl. situacije)'', pojasnili su iz inspekcije.

I policija može zatvoriti objekt

Referirajući se na navode o kršenju propisanog radnog vremena (do 23 sata) i s tim u vezi o nadležnosti za zatvaranje objekata s tog aspekta gradska Inspekcija je lopticu prebacila i na turističko-ugostiteljske inspektore i policiju.

''Po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti HNK/Ž („Službene novine HNK/Ž),  članom 10. utvrđena je obaveza  nosiocima ugostiteljske djelatnosti o pridržavanju propisanog radnog vremena. Ako se isti ne pridržavaju propisanog radnog vremena, a koje je po utvrđenoj Naredbi kriznog štaba do 23 sata, turističko-ugostiteljski inspektori su dužni  izdati prekršajni nalog o nepoštivanju propisanog radnog vremena'', rekli su iz Službe za inspekcijske poslove dodajući da po Zakonu o javnom redu i miru u HNK/Ž i policija u mogućnosti zatvoriti objekt.

Sukladno Zakonu o javnom redu i miru u HNK/Ž („Službene novine HNK/Ž“ br.9/09) propisano je „u čl.7., čl 8. tač. (6),(7) i (8) i čl. 11. da ovlaštena službena lica –policijski službenici, kada u obavljanju službenih poslova utvrde da je došlo do narušavanja javnog reda i mira i nepoštivanja propisanog radnog vremena objekata, usmeno upozoravaju poslodavca, odnosno lice kojem je povjereno vođenje radnje da objekt radi suprotno Odluci o radnom vremenu (čl.7. ovog Zakona), odnosno ako ne ispoštuju usmenu naredbu, službena lica-policijski službenici izdaju pismenu naredbu (čl.8. tač.(7)). Ako isti ne postupe ni po usmenoj ni pismenoj naredbi službenog lica, policijski službenici će rješenjem privremeno zatvoriti objekt do 7 dana.

Policija nema problema

U čl.11. tač.(1) i (2) propisano je da u slučaju, gore navedenih prekršaja, službena lica  mogu izreći i zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do 6 mjeseci, a u slučaju ponovljenih, gore navedenih prekršaja, u roku od jedne godine, obavezni su izreći zabranu obavljanja djelatnosti u trajanju od 3 do 6 mjeseci'', navode iz Službe za inspekcijske poslove grada Mostara.

Naglasili su kako u ovom momentu zbog nepoštivanja propisanog radnog vremena, i u skladu s  Naredbom kriznog štaba, službena lica-policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ mogu izvršiti zatvaranje objekata.

Iz MUP-a HNŽ-a za Bljesak.info su rekli kako policija radi sve mjere iz svoje nadležnosti te da nema problem u svom radu, te da zatvaraju objekte u 23 sata.

''U slučajevima kada se zatekne ugostiteljski objekt da radi izvan dozvoljenog radnog vremena, policija izdaje prekršajni nalog za prekoračenje radnog vremena i o tome obavještava nadležnu inspekciju, kako bi i oni mogu poduzeti mjere'', rekli su nam iz policije.

Policija daje asistenciju inspekciji pri zatvaranju objekata, kada im inspekcija to zatraži, a do sada nismo imali niti jedan zahtjev za asistenciju.

Policijski službenici, pojašnjavaju iz MUP-a vrše i nadzor provođenja samoizolacija.

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako Inspekcijska Služba Grada Mostara ima svega dva sanitarna inspektora.

Na županiji je, rečeno je, da budu doneseni propisi koji im to omogućavaju. A njih nema.

Kopirati
Drag cursor here to close