Njemačka veleposlanica

VIDEO | Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza

Na snagu je stupio novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka. Ovim se povodom bh. javnosti obratila njemačka veleposlanica u BiH Margret Uebber.
Gospodarstvo / Posao | 03. 03. 2020. u 13:27 Bljesak.info
Veleposlanica u BiH Margret Uebber o poslu u Njemačkoj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na snagu je stupio novi njemački zakon o useljavanju stručnjaka. Ovim se povodom bh. javnosti obratila njemačka veleposlanica u BiH Margret Uebber.

U video poruci predstavila je nekoliko novina i osnovnih crta ovog zakona.

''Zakon o useljavanju stručnjaka dopunjava i proširuje postojeće odredbe o useljavanju u Njemačku. Ovim zakonom se konkretno uspostavlja temelj za uređeno i održivo doseljavanje stručnog kadra. Primjenjivat će se u svim stručnim oblastima. Posebno se traži stručni kadar u tzv. MINT-zanimanjima, to su zanimanja iz oblasti matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, ali i za zanate postoje mnogobrojne mogućnosti'', ističe veleposlanica Uebber.

Ovaj novi zakon se odnosi na državljane svih zemalja širom svijeta, nije ograničen na određeni regionalni prostor ili grupu zemalja. Namijenjen je kvalificiranim radnicima.

''To su osobe koje imaju visoku školsku spremu ili stručnu kvalifikaciju. O stručnoj kvalifikaciji govorimo onda kada se za odgovarajuće referentno zanimanje u Njemačkoj zahtijeva stručno školovanje koje traje minimalno dvije godine. Dakle, onaj tko ima visokoškolsko obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju, koja je priznata od službene njemačke službe i pri tome može dokazati da ima garanciju poslodavca za radno mjesto, može u Njemačkom veleposlanstvu podnijeti zahtjev za vizu za rad u Njemačkoj'', ističe nadalje veleposlanica.

Dakle: prvo priznavanje kvalifikacije, potom viza.

To također znači: Za zapošljavanje u Njemačkoj i ubuduće će trebati viza. Primalac zahtjeva za vizu je dakle nadležno njemačko veleposlanstvo, u slučaju Bosne i Hercegovine to je Njemačko veleposlanstvo u Sarajevu.

One osobe koje nisu obuhvaćene zakonom o useljavanju stručnjaka, mogu i ubuduće svoj zahtjev za vizu podnositi prema pravilu za zemlje zapadnog Balkana.

Ovo pravilo će zasad ostati na snazi, prema sadašnjim saznanjima do kraja 2020. godine. Osim toga, Savezna vlada će o tome donijeti odluku u toku ove godine.

Veleposlanstvo je na svojoj web stranici objavila detaljne informacije o zakonu o useljavanju stručnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close