Svi žele u vojsku

Za 815 mjesta u Oružanim snagama BiH prijavilo se više od 1.600 kandidata

Sklekovi, trbušnjaci i trčanje na 3.200 metara ključni su prilikom testiranja fizičke spreme.
Gospodarstvo / Posao | 02. 06. 2018. u 14:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natječaj Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, otvoren krajem travnja ove godine, za prijem mladih vojnika u Oružane snage BiH je završen, a za 815 mjesta prijavio se 1.621 kandidat, od kojih je 1.591 prijava prihvaćena.

Iz Ministarstva navode da su zadovoljni prijavljenim kandidatima te da je minimalan broj onih koji ne zadovoljavaju uvjete, a posebno su istaknuli spremnost žena koje su ove godine aplicirale za popunu upražnjenih vojničkih formacijskih mjesta u Oružanim snagama BiH.

Foto: Bljesak.info / Oružane snage BiH

''Do sada je testirano 449 kandidata, rezultati testiranja su odlični, naročito djevojaka koje su ostvarile zavidne rezultate'', kazao je Feni stručni savjetnik u Sektoru za upravljanje osobljem MOBiH Siniša Jeftenić.

Do sada su, od ukupnog broja testiranih, 382 kandidata prešli eliminacijski prag. Od 192 žene koliko ih se prijavilo na natječaj, do sada su 42 testirane, a 29 je prešlo eliminacijski prag.

''Prag nije prešlo 15 posto kandidata, do sada je taj broj bio puno veći i nadamo se da će ovaj trend biti nastavljen'', istaknuo je Jeftenić.

Video: Siniša Jeftenić o natječaju MOBiH

Naveo je da je usvojen novi Pravilnik o prijemu u vojnu službu prije raspisivanja ovogodišnjeg natječaja, a koji je relaksirao dosadašnje eliminacijske pragove u OSBiH. To znači da su eliminacijski pragovi za fizičku provjeru smanjeni sa 60 na 50 posto, jer je uočeno da je veliki broj testiranih kandidata bio između 50 i 60 posto.

''Time smo doprinijeli većoj prolaznosti kandidata na testiranjima, a samim tim i većem broju prijava na natječaj'', rekao je Jeftenić te dodao da kandidati prolaze tri faze testiranja, fizičku spremnost, intervju te ocjenu zdravstvene sposobnosti za vojnu službu.

Foto: Bljesak.info / Oružane snage BiH

Sklekovi, trbušnjaci i trčanje na 3.200 metara ključni su prilikom testiranja fizičke spreme, a testiranje svih kandidata vrši povjerenstvo koje je imenovala državna ministrica obrane Marina Pendeš.

Jeftenić je pozvao mlade da apliciraju na mjesta koja ostanu nepopunjena nakon travanjskog natječaja. Očekuje da će Ministarstvo novi javni oglas raspisati u rujnu.

Kopirati
Drag cursor here to close