Skočila cijena

Wall Street se opet trese: Mali ulagači s Reddita krenuli kupovati srebro

Redditovci su prošlog tjedna podigli puno prašine masovnom kupnjom dionica GameStopa čiju su cijenu hedge fondovi poput Melvin Capitala nastojali spustiti, posuđujući dionice i prodajući ih u očekivanju pada cijena.
Gospodarstvo / Posao | 01. 02. 2021. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica malih ulagača okupljena na digitalnoj platformi Reddit okrenula se u ponedjeljak srebru, nakon što je prošlog tjedna valom kupnji osujetila špekulacije na Wall Streetu koje su trebale spustiti cijenu dionica lanca trgovine video igara GameStopa.

Redditovci su prošlog tjedna podigli puno prašine masovnom kupnjom dionica GameStopa čiju su cijenu hedge fondovi poput Melvin Capitala nastojali spustiti, posuđujući dionice i prodajući ih u očekivanju pada cijena.

Kada je došlo vrijeme da je otkupe i vrate, cijena je bila višestruko veća, intervenirala je digitalna platforma RobinHood, zabranivši malim ulagačima kupnju, što je donekle ublažilo gubitke hedge na Redditu se počelo razmišljati što dalje.

Wall Street na aparatima

Neki su korisnici na forumu Wallstreetbets ustvrdili da se naveliko manipulira i cijenom srebra, naglašavajući da bi skok cijena plemenitog metala mogao nanijeti štetu velikim igračima na Wall Streetu.

"Razmislite koliko bi se moglo zaraditi. Ako vas nije briga za zaradu, pomislit da biste usput mogli uništiti banke poput JP MORGANa", citira BBC post korisnika Reddita RocketBoomGoa, napominjući da su ga pregledali brojni članovi foruma.

Neki su se usprotivili toj ideji, upozoravajući da bi išla na ruku fondovima koji su trebali zaraditi spuštanjem cijena dionica GameStopa.

Za razliku od GameStopa, koji je prošle godine zbog pandemije koronavirusa poslovao s gubitkom, cijena srebra prošle je godine rasla, podsjeća BBC.

Lov na Moby Dicka

Jutros je cijena srebra na fizičkom tržištu u Aziji poskočila 7,4 posto, dosegnuvši najvišu razinu od prošlog kolovoza, od 28,99 dolara po unci. U odnosu na prošlu srijedu, kada su među redditovcima počele kružili poruke o kupnji, viša je 15 posto.

U Australiji i Kini poskočile su cijene dionica rudarskih kompanija koje vade srebro a digitalna platforma za trgovinu zlatom i kovanicama od plemenitih metala Money Metals objavila je preko cijele web stranice "UPOZORENJE O EKSTREMNOJ POTRAŽNJI".

Ograničili su ujedno vrijednost narudžbi na 1.000 do 10. tisuća dolara.

Obujam trgovine dionicama malih rudarskih tvrtki u Australiji dosegnuo je u međuvremenu neviđene razmjere, uz gotovo udvostručene cijene nekih tvrtki, koje se, kako napominje Reuters, zapravo i ne bave vađenjem srebra. Puno se trgovalo i zlatom.

Što se iza brda valja?

"Da, primjećujemo da se dosta kupuje, to je potaknula ona zajednica na Redditu", potvrđuje Nicholas Frappell iz sidneyskog ABC Refineryja.

U australskom proizvođaču kovanica od plemenitih metala Perth Mintu primjećuju pak pojačanu potražnju za srebrom u SAD-u, preko digitalnih platformi, dodaje Reuters.

"Škvadra s Reddita uzela je za metu krupniju ribu, pripremajući klopku na tržištu srebra za one koji špekuliraju s padom cijena", tumači Kyle Rodda iz brokerske kuće IG Markets.

"Ovo je njihov veliki trenutak, njihov lov na Moby Dicka", zaključuje.

Kopirati
Drag cursor here to close