Mutne stvari

Vuković: Sramotno je da o ponudi Vlade HNŽ-a saznajemo iz medija

''Potpuno je sramotno da Vlada o nečemu obavještava javnost i da to novinari saznaju prije nego što je taj akt uopće došao do sindikata.''
Gospodarstvo / Posao | 27. 01. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službena ponuda Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) uopće nije stigla do sindikata zdravstva i naš štrajk se nastavlja sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor, kazao je Feni predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković.

''Potpuno je sramotno da Vlada o nečemu obavještava javnost i da to novinari saznaju prije nego što je taj akt uopće došao do sindikata. Čim oni obavijeste novinare i javnost zbog svog PR-a prije nego što obavijeste onoga kome se obraćaju, tu su stvari mutne'', kazao je Vuković.

Prema onome što je vidio u medijima, Vuković je ocijenio da je jučerašnja ponuda Vlade HNŽ-a istovjetna ponudi koju je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica uputio sindikatima u rujnu 2020. godine.

''Ono što se svim tim radnjama zamagljuje je samo jedna činjenica - ni pod koju cijenu ne žele da dođe do toga da pregovarački tim Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar dođe na pregovore pred ministra i Vladu i to je srž problema'', ustvrdio je Vuković.

Još jednom je poručio kako će sindikalisti ustrajati u ostvarivanju svojih zahtjeva te kako će štrajk trajati sve do trenutka potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Podsjetimo kako je Vuković u utorak za Bljesak.info kazao da je ova ponuda Vlade ista kao ona koju su dobili u rujnu prošle godine, no unatoč novom starom zaključku nadaju se pozivu na pregovore u Vladu HNŽ-a.

''Ovo je potpuno isti tekst zaključka koji je Vlada donijela u devetom mjesecu na koji smo mi do sada već dva puta poslali da nam točno kažu koliko je to povećanje, jer se taj postotak koji oni navode ne spominje u kolektivnom ugovoru doktora medicine i stomatologije, samo koeficijent.
Oni i dalje isto ponovo šalju, a bitno je sjednicu zakazati koju oni ne zakazuju, samo bezveze pišu te dopise. Ponavljam, to su isto u devetom mjesecu donijeli, ali nikako da to pretvorimo u dogovor'', kazao je Vuković, podcrtavajući da sindikati nisu pozvani na razgovor, te da nisu dobili imena Vladinog pregovaračkog tima, te datum mjesto i vrijeme održavanja sjednice. 

Oko dvije tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca prošle godine nalaze se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plaća i novi kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

Vlada HNŽ-a u utorak je priopćila da sindikalistima nudi "povećanje visine osobnih dohodaka i drugih prava djelatnicima u zdravstvu, na tragu postotaka i prava koji su zajamčeni važećim kolektivnim ugovorom s liječnicima i stomatolozima, u jednakim omjerima".

''Vlada i ovom prigodom poziva reprezentativni sindikat na početak pregovora za pregovaračkim stolom, sukladno Zakonom predviđenoj proceduri, sve s ciljem brzoga i učinkovitog otklanjanja nesuglasica i postizanja obostrano zadovoljavajućega i objektivno provediva dogovora koji će ishoditi potpisivanjem granskoga kolektivnog ugovora'', navedeno je iz Vlade HNŽ-a. Dodala je kako će predmetna ponuda biti dostavljena ''reprezentativnom Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar na očitovanje''. 

Kopirati
Drag cursor here to close