Nema labavo

Vlasnici objekata koji budu kršili naredbe o zatvaranju bit će kažnjeni novčano, a moguće i zatvorom

Svako nepoštivanje naredbi podliježe sankcijama.
Gospodarstvo / Posao | 18. 03. 2020. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi vlasnici ugostiteljskih i drugih objekata koji budu kršili naredbu Federalnog stožera civilne zaštite kojom im je naloženo njihovo zatvaranje bit će sankcionirani novčano, a u težim povredama moguće je izreći i zatvorsku kaznu, rekao je u razgovoru za Anadoliju Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Sankcije su u dijelu zaštite stanovništva od zaraznih bolesti. Zakon je tu vrlo decidan i vrlo precizan. Svako nepoštivanje naredbi podliježe tim sankcijama. U prvom dijelu se ide sa nekim prekršajnim, a kasnije, ima mogućnosti i za pokretanje velike kaznene odgovornosti koja podrazumijeva zatvorsku kaznu. To podrazumijeva da će se takvo djelo tretirati kroz Krivični zakon FBiH", rekao je Solak. 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite naveo je kako je već izrečeno mnoštvo kazni po zakonu koji se odnosi na zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, počev od kršenja rješenja o samoizolaciji do nepoštivanja rješenja sanitarnih inspektora. 

"To rade ministarstva unutarnjih poslova i županijske uprave za inspekcijske poslove kada je u pitanju određivanje i propisivanje sankcija", naveo je Solak. 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite naglasio je kako tijekom današnjeg dana nije osobno dobio prijave da se naredba Federalnog stožera civilne zaštite krši.

"Moguće da je kroz Centar bilo poziva, pa da se prijavljivalo dalje. Nisam vidio. Moguće da danas negdje i bude da ljudi opravdaju da nisu upoznati ili nisu znali za naredbu. Mislim da će se to danas, sve aktivnosti svesti da se uredi da se to maksimalno poštuje. Već od sutra je to sasvim sigurno ono što čega se mora jasno pridržavati. Mislim da nitko na sebe neće preuzeti taj rizik da bude predmet sankcije zbog nečega što objektivno ne može niti smije raditi. Toga svi moraju biti svjesni", istakao je Solak.

S obzirom na veliki broj osoba koji će biti u samoizolaciji u narednom periodu u Federalnoj upravi civilne zaštite razmatra se način kako im se pomoći.

"O tome se već razmišlja. Da se putem Crvenog križa, Crvenog polumjeseca, Caritasa, Merhameta, Udruženja Pomozi.ba tim ljudima pomogne ako su u stanju socijalne pomoći, odnosno da ne mogu i nema nitko da im donese osnovne životne namirnice", rekao je Solak.   

Federalni stožer civilne zaštite donio je u utorak naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja i obustavlja rad ugostiteljskih objekata, kao i usluge kulturnih i sportskih institucija, odnosno svih objekata gdje se može okupljati stanovništvo.

Federalni stožer civilne zaštite donio je naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, da se obustavlja rad svim ugostiteljskim objektima (restoranima, pizzerijama, slastičarnama, nargila barovima, caffe barovima, disko-barovima, čajdžinicama...).

Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija (muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, kina, bazeni, spa centri, teretane...).

Od naredbe su izuzeti restorani koji se bave pripremom i dostavom hrane, kao i narodne kuhinje te restorani u hotelima koji će pružati usluge samo za hotelske goste, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Naredba se primjenjuje od 18. ožujka 2020. godine u šest sati ujutru.

Kopirati
Drag cursor here to close