Freelanceri

Vlada šuti 20 dana!

Udruženje ovaj čin smatra ''totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreskih obveznika i tisuća građana ovog entiteta...
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2020. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje Freelance u BIH je 19. ožujka 2020. Vladi FBiH dostavilo Inicijativu za uvođenje privremenih olakšavajućih mjera i za neovisne radnike, tzv. freelancere.

''Neovisni radnici rade na globalnom tržištu te su sada suočeni sa značajnim padom potražnje za njihovim uslugama ili potpunim gubitkom posla, zbog obustave poslovanja kompanija s kojima surađuju. To potvrđuju i rezultati ankete provedene od strane Udruženja, a koju smo također već slali Vladi FBiH i medijima. Međutim, čak ni nakon 20 dana Vlada FBiH se nije udostojila da odgovori, već je utvrdila Nacrt zakona u kojem nas potpuno zanemaruje, iako smo i mi oni koji im također plaćaju porez i pune proračun'', navedeno je u priopćenju UDruženja.

Navodi se kako Udruženje ovaj čin smatra ''totalnom diskriminacijom cijele jedne kategorije radnika, poreskih obveznika i tisuća građana ovog entiteta, koji od Vlade FBiH ovom Inicijativom nisu tražili nikakve novce ni povlastice''.

''Putem Inicijative je traženo pravo na ostvarivanje zdravstvene zaštite i poreske olakšice kao vid razumijevanja za ovaj sudbonosni životni period u kojem smo se svi našli po pitanju zdravlja i opstanka poslovanja. Drugim riječima, fizička lica koja se bave povremenim slobodnim aktivnostima tj. Freelanceri samo žele da se mjere podrške u novonastaloj situaciji prošire i na njih'', navodi se i dodaje kako freelanceri u FBiH imaju problem s ostvarivanjem prava na zdravstveno osiguranje, a dodatno su kroz obvezu čestih uplata poreza odlascima u banke ugroženi mogućom zarazom.

''Sve probleme sa kojima se nose freelanceri u doba korone te prijedloge mjera kojima bi im se olakšala ta situacija, detaljno smo obrazložili u Incijativi upućenoj Vladi FBiH koju možete pročitati ovdje. Dok Vlade u EU i susjednim zemljama pomažu freelancere plaćanjem doprinosa, obustavom plaćanja poreza na dohodak te direktnom financijskom pomoći, naša Vlada FBiH nam nije posvetila niti jedno jedino slovo u Nacrtu zakona kojeg je napisala! Izjave premijera Vlade FBiH koje su se mogla čuti u medijima proteklih dana “...da će Vlada FBiH brinuti o svakom građaninu...” i “...da niko neće biti zapostavljen niti zaboravljen...“, u ovoj izjavi su obične i loše pročitane prazne parole. To isto važi i za ovu izjavu da je upravo Vlada FBiH na strani građana i radnika koji očekuju od njih ekonomska rješenja...te da Građani znaju da kada je ekonomija u pitanju, nema bolje adrese od ovog saziva Vlade'', navodi se.

 

Udruženje smatra da se, s obzirom na konstantnu diskriminaciju koja se vrši nad ovom populacijom i atak na pravo na rad freelancera, ovim konačno potvrđuje da ovakav tretman Vlasti prema freelancerima nije slučajnost već pravilo.

''UFUBIH će iz tog razloga biti prinuđeno preispitati ustavnost postupaka Vlade FBiH prema ovoj zajednici te se obratiti institucijama nadležnim za kršenje ljudskih prava. Osim Vladi FBiH, udruženje je istu Inicijativu poslalo i Vladi RS-a, zatim zamjenici premijera Vlade FBiH i aktualnoj minisitrici finansija, V.d. direktoru porezne uprave FBiH, Kriznom štabu Vlade FBiH za ekonomska pitanja, te svim političkim strankama čiji su predstavnici zastupnici u Parlamentu FBiH'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close