Intezivni pregovori

Vlada Središnje Bosne razmatra ponovno povećanje satnica medicinara

Po njegovim riječima, Vlada je prihvatila zaključak da novi kolektivni ugovor bude zaključen do 31. prosinca ove godine.
Gospodarstvo / Posao | 05. 04. 2018. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada Središnja Bosna / Sjendica Vlade

Vlada Županije Središnja Bosne (ŽSB) razmatrala je informaciju o pregovorima za zaključivanje kolektivnog ugovora sa Županijskim odborom Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH, te je podržala zaključak da cijena satnice rada medicinskih djelatnika, s 2,31 KM, bude uvećana na 2,35 KM, dok bi koeficijenti ostali isti.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je kako se radi o drugom povećanju satnice rada za uposlene u zdravstvu u proteklih godinu i pol što će, uz prošlogodišnje uvećanje koeficijenata doktorima medicine i stomatologije, koštati Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) ŽSB-a oko 11 milijuna maraka godišnje.

''U zadnjih godinu i pol vodimo intenzivne pregovore kojima je cilj poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvenom sektoru. Međutim, ne smijemo uskratiti ni naše pacijente za njihova zakonom definirana prava, tako da je Vlada donijela zaključak da ZZO SBŽ-a pristupi ujednačenom trošenju sredstava na poboljšanje materijalnog statusa medicinskih djelatnika i unaprjeđenje kvaliteta zdravstvenih usluga i prava pacijenata'', kazao je Grubešić novinarima.

Po njegovim riječima, Vlada je prihvatila zaključak da novi kolektivni ugovor bude zaključen do 31. prosinca ove godine.

Vlada SBŽ-a danas je, također, usvojila odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad bolnicama u ŽSB-u, a ministra Grubešić je istaknuo da će na taj način status bolnica biti usklađen sa zakonskim propisima.

''Bez ove odluke, za mjesec dana bismo došli u tešku situaciju, s nesagledivim posljedicama. Ukoliko sve bude onako kako smo planirali, polovicom srpnja trebali bismo imati usklađen status bolnica s propisima koji su na snazi'', ocijenio je.

Po njegovim riječima, odluka o preuzimanju osnivačkih prava trebala bi biti uvrštena u dnevni red iduće sjednice Skupštine ŽSB-a, a ona podrazumijeva imenovanje upravnih vijeća, odnosno direktora bolnica kojima je istekao mandat.

Kopirati
Drag cursor here to close