Program zapošljavanja

Vlada planira sufinancirati zapošljavanje 11 tisuća osoba

Očekuje se da će ovim Programom biti sufinancirano zapošljavanje 11.000 osoba iz ciljnih grupa.
Gospodarstvo / Posao | 12. 12. 2018. u 15:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH prihvatila je u srijedu informaciju o Projektu podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini, u kojoj je navedeno da je Federalni zavod za zapošljavanje Jedinici za monitoring, formiranoj pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, dostavio sve neophodne podatke o korisnicima subvencija po osnovu Uredbe o poticanju zapošljavanja, na osnovu kojih je ova jedinica trebala izvršiti monitoring i Svjetskoj banci dostaviti izvještaj radi dokazivanja izvršenja retroaktivnih rezultata (zaposliti 2.500 mladih i teže zapošljivih osoba) i povlačenja financijskih sredstava predviđenih za izvršenje ovog cilja.

Također, vezano za dostizanje ciljeva za prvu projektnu godinu (2017.), Federalni zavod za zapošljavanje je lani, u skladu s utvrđenim ciljevima Projekta, modificirao programe sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ukupnim programima i mjerama sufinanciranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke u 2017. godini obuhvaćeno je oko 9.000 nezaposlenih osoba iz ciljnih grupa, a Projektom podrške zapošljavanju je trebalo obuhvatiti 1.800 mladih nezaposlenih i 5.000 teže zapošljivih nezaposlenih osoba.

Po prijemu zahtjeva od Jedinice za monitoring, Federalni zavod za zapošljavanje će dostaviti sve neophodne podatke o potvrđivanju postizanja predviđenih rezultata.

U tijeku je i izrada izvještaja/informacije o monitoringu programa i mjera iz prethodnog perioda što je, također, jedan od ciljeva utvrđenih Projektom.

Federalni zavod za zapošljavanje je 27.2.2018. godine objavio prvi javni poziv za učešće u realizaciji Programa sufinanciranja zapošljavanja 2018. Za realizaciju svih mjera iz ovog programa planirana su sredstva u ukupnom iznosu od 40.000.000 maraka, a utvrđeno je da će javni pozivi biti objavljivan najmanje tri puta u toku godine. Očekuje se da će ovim Programom biti sufinancirano zapošljavanje 11.000 osoba iz ciljnih grupa.

 

Pomoć kompanijama kroz kredite od ukupno 2.340.000 maraka

Za četiri gospodarska društva date su suglasnosti za dodjelu sredstava Trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kod Union banke d.d. Sarajevo dodjelom kredita za 2018. godinu, u iznosu od 2.340.000 maraka, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Suglasnost je dana za kompanije Mucić&Co d.o.o. Ljubuški, u iznosu od 900.000 maraka, TRING d.o.o. Gračanica, u iznosu od 300.000 maraka, BOSSIN d.o.o. Mostar, u iznosu od 420.000 maraka i Secom d.o.o. Visoko, u iznosu od 720.000 maraka.

Union banka će s korisnicima sredstava ugovarati sve bitne elemente za zaključenje ugovora o kreditu u skladu s bankarskom procedurom, u roku ne dužem od 15 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close