2021.

Vlada nije moderna pa naplaćuje printanje

Udruženje poslodavaca FBiH navodi kako iz Vlade FBiH ne dostavljaju zakonske prijedloge socijalnim partnerima…
Gospodarstvo / Posao | 18. 01. 2021. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog neprihvatljivog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine  prema socijalnim partnerima iz Udruženja poslodavaca FBiH  obratili su se Vladi FBiH otvorenim pismom u kojem upozoravaju da ni nakon više upućenih zahtjeva  nadležna tijela Vlade FBiH nisu Udruženju  dostavila izvorni tekst Prijedloga zakona o stečaju FBiH, zbog čega su, kako navode, bili primorani tražiti dostavljanje ovog zakonskog dokumenta pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama u FBiH.

''UPFBiH je stigao dopis iz Vlade FBiH o odobrenju dostavljanja prečišćenog teksta Prijedloga zakona, koji će, nakon što UPFBiH uplati 64 KM na ime troškova umnožavanja, biti i dostavljen UPFBiH. U rješenju upućenom UPFBiH, iz Vlade FBiH se pozivaju na Uputstvo o provođenju Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH iz 2001. godine, kojim je regulirano da je cijena isprinta 0,5 KM po otprintanoj stranici (osim prvih 10 strana koje su besplatne).  Iz UPFBiH pitaju odgovorne u Vladi FBiH, za početak, zašto u trećem desetljeću 21. stoljeća ne dostavljaju ovakve i slične dokumente elektronskim putem? Drugo pitanje je zašto je cijena printa utvrđena Uputstvom čak šest puta veća od prosječne tržišne cijene za ovu vrstu usluga?'', navodi se u priopćenju Udruženja poslodavaca.   

U priopćenju se navodi kako se pozivaju odgovorni u Vladi FBiH da preispitaju svoj odnos spram socijalnih partnera, jer ''postojećim ignoriranjem dijaloga i dogovora sa socijalnim partnerima, Vlada FBiH šalje jako lošu poruku ne samo radnicima i poslodavcima, nego i svim građanima FBiH''.

''Usprkos stalnim obećanjima o rasterećenju privrede i smanjenju opterećenja na rad, plaće radnika i nameti poslodavcima se samo umnožavaju. Tako je tijekom mandata ove Vlade FBiH doneseno više od 60 novih ili su povećane cijene postojećih nameta za gospodarstvo'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je UPFBiH sa sindikatima u načelu dogovorio značajno povećanje minimalne plaće u FBiH, uz uvjet da se smanje porezi i doprinosi na plaće na maksimalno 30 posto, a reinvestiranje oslobodi plaćanja poreza na dobit.

''No, sve to neće biti dovoljno ukoliko se i u javnom sektoru ne krene u značajno ukidanje i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, koji dodatno opterećuju privredu. Pogotovo u vremenu u kojem svjetska privreda, pa tako i naša, trpi ogromne posljedice pandemije COVID-19. Vlada FBiH i njen administrativni aparat do sada nisu učinili gotovo ništa kako bi se solidarizirali s radnicima i poslodavcima u realnom sektoru. Za početak, mogli bi izmijeniti ovo Uputstvo staro 20 godina, dostavljati dokumentaciju elektronski i ukinuti plaćanje printa dokumenata po nebuloznim cijenama'', naglašavaju iz UPFBiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close