Prosvjed zdravstvenih radnika

Opsenica dobio odgovor iz Sarajeva, sindikati očekuju mudrost i sastanak

Nakon što je za Bljesak.info potvrđeno da je ministarstvu zdravstva HNŽ-a poslano mišljenje u kojem se poslodavac ne smije miješati u sastav pregovaračkog tima sindikata, sindikalisti očekuju poziv na sastanak
Gospodarstvo / Posao | 03. 02. 2021. u 16:26 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike 1. veljače odgovorilo je Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije, da je poslodavcu zabranjeno miješati se u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom.

Ovo je potvrđeno za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva rada.

Kako su rekli ovom ministarstvu je 28. 01. 2021. godine dostavljen akt Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a kojim je zatraženo mišljenje u pogledu primjene Zakona o radu, a u vezi s formiranjem pregovaračkog tima  reprezentativnog sindikata koji sudjeluje o pregovorima za zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva za područje županije.

''Ovo ministarstvo je sa aspekta svoje nadležnosti pripremilo odgovarajući odgovor koji je dana 01.02. 2021. godine upućen Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojim je podnosilac upita obaviješten o odgovarajućim odredbama Zakona o radu, kojima je uređeno pitanje strana koje su ovlaštene za zaključivanje kolektivnog ugovora, odnosno pitanje načina iskazivanja interesa sindikata sa manjim brojem članova, kao i odredbama kojima je utvrđena zabrana miješanja poslodavca u uspostavljanje, funkcioniranje ili upravljanje sindikatom'', pojašnjeno je za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva rada.

Foto: Bljesak.info / Iz odgovora Federalnog ministarstva (klikom na fotografiju pokazat će se u punoj veličini)


Sindikati su nakon ove informacije za Bljesak.info rekli kako traže od resornog ministra zdravstva i predsjednika pregovaračkog tima Vlade HNŽ da odmah zakaže sjednicu.

''Nakon očitovanja Federalnog ministra rada pozivamo resornog ministra zdravstva i ujedno predsjednika pregovaračkog tima Vlade HNŽ da odmah zakaže sjednicu i uputi poziv pregovaračkom timu reprezentativnog sindikata SKB Mostar, kako bi se prvi put sjelo i dogovorio tekst kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ'', rekao je Dalibor Vuković predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i član pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar.

Kaže da poziva ministra da potpišu granski Kolektivni ugovor te tako prekine štrajk 2600 zdravstvenih radnika u HNŽ-u na obostrano zadovoljstvo, a posebno na zadovoljstvo  pacijenata korisnika zdravstvene zaštite.

''Nadamo se da će ministar konačno postupiti mudro i preuzeti inicijativu da se trenutno izrazito teško stanje u zdravstvu konačno i riješi'', poručio je Vuković.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a je tražila od Federalnog ministarstva rada u Sarajevu mišljenje o tome tko može biti u pregovaračkom timu SKB Mostar, a o odgovoru je ovisio početak pregovora Vlade i sindikata.

Vlada po riječima sindikalista čini sve da Dalibor Vuković ne bude u pregovaračkom timu podsjećajući da nijedan zakon ne propisuje da se bilo tko može miješati u rad sindikata, te da svaki sindikat slobodno odlučuje o svom pregovaračkom timu.

Važno je podsjetiti da su sindikati ranije u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije zatražili inspekcijski nadzor, jer je ministar Opsenica već ranije pokušavao iz pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar izbaciti Vukovića. Tada su iz sindikata rekli da Opsenica svojom direktnim miješanjem u upravljanjem i funkcioniranje sindikatom krši zakon. No sindikalisti su ostali jedinstveni, a svaku noć borave u šatorima pored Vlade HNŽ-a.

Sindikati su za Bljesak.info u petak rekli da 2600 zdravstvenih radnika iščekuje i odluku Općinskog suda Mostar koji odlučuje o zakonitosti štrajka, a po ponovljenom Zahtjevu Vlade HNŽ resornog Ministarstva zdravstva i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Vuković nam je tada pojasnio da na Sudu u Mostaru već postoji predmet koji je pokrenula Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo zdravstva, koji je presudio da je štrajk zakonit, a na njega je uložena žalba. Nakon toga ponovno je poslan Zahtjev Vlade, resornog Ministarstva zdravstva, ovaj put i SKB-a Mostar, da se preispita zakonitost štrajka, što je kaže Vuković besmisleno, da za isto pitanje imaju dva aktivna slučaja na istom sudu.

Važno je istaknuti i da je na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije prošli tjedan nakon diskusije i više zahtjeva za izmjene i dopune predloženog dnevnog reda, Skupština prihvatila Zaključak kojim se nalaže Vladi HNŽ-a da pripremi Informaciju o stanju u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj zaštiti u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close