Duplo više termina za vize

Više radnika iz FBiH moći će u Njemačku

Duplo više termina za vize detaširanim radnicima iz BiH
Gospodarstvo / Posao | 05. 10. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj termina za dobivanje radnih viza za detaširane radnike iz BiH u Njemačku na dnevnoj razini duplo je povećan - s dosadašnjih 15 na 30.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Spasoja Albijanić, direktor poduzeća "Monting montaža" iz Bijeljine, koje preko detašmana posluje u Njemačkoj.

Inače, detašman je međunarodni sporazum dvije zemlje o upućivanju radnika na rad u jednu od njih. U principu, svodi se na to da postoji dogovor između dvije zemlje u kojoj firme jedne zemlje mogu slati svoje radnike da izvode radove u drugu.

Uduplani termini za vize

"Sada je Veleposlanstvo Njemačke uduplalo termine za izdavanje viza za naše radnike te je situacija bolja nego ranije. Ured za vize nije radio od 17. ožujka zbog pandemije izazvane virusom korona, zbog čega je bilo onemogućeno i izdavanje radnih viza. Kada su početkom rujna počeli s radom, stvarale su se velike gužve, ali je nakon povećanja kvote termina situacija rehabilitirana", istakao je Albijanić.

Gospodarska društva ove godine, uslijed pandemije izazvane virusom korona,
kako dodaje, mogu biti zadovoljna ako ostanu na tržištu i zadrže radnu snagu.

"O zaradama i dobiti ove godine ne možemo da pričamo", zaključio je Albijanić.
Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH, kazao je za "Nezavisne" da je sada veća "prohodnost" zahtjeva za dobivanje viza za detaširane radnike.

"To je rezultat povećanog rada bh. gospodarskih komora u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH, jer je proteklih mjeseci bilo i 'teških dopisa' od strane gospodarskih komora i gospodarskih subjekata da se mora snažnije i čvršće stati u zaštitu kompanija koje imaju već ugovorene obveza", ističe Jašarspahić.

Popravlja se situacija

Dodao je da će firme koje rade na osnovu detašmana sada moći realizirati ugovorene poslove i zaključio da se situacija popravlja.

Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala Gospodarske komore RS, kazao je da je nedavno organiziran i sastanak gospodarskih komora u BiH i nadležnog ministarstva s veleposlanikom Njemačke u BiH kako bi odblokirali sustav zauzimanja termina.

"Konkretno smo tražili da se omogući određen broj termina u točnom roku kako bi firme znale u koje vrijeme točno mogu očekivati otvaranje termina. Ovom zahtjevu u dobroj mjeri se udovoljilo i možemo pouzdano reći da je sustav profunkcionirao", kazao je Petrović.

Iznijeli su, kako kaže, prijedloge na koji način bi najefikasnije bio trajno riješen problem detaširanih privrednih društava.

Zahtjev Komora

"A to je da se cjelokupan sustav obrade zahtjeva za viziranje obavlja preko komora te da komore obrađene zahtjeve dostavljaju Veleposlanstvu Njemačke u BiH, kao što je slučaj u Srbiji. Komore u BiH će ostati istrajne na ovom zahtjevu i nastaviti inzistirati na njegovom provođenju u djelo", zaključio je Petrović.

Dodao je da je Gospodarska komora RS preko Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uputila zahtjev nadležnim njemačkim institucijama da se omogući produžetak rada naših radnika koji su već u Njemačkoj.

"Ali tako da im se to razdoblje tretira kao rad u okviru devet mjeseci, a ne kao prekoračenje ovog roka, odnosno kako bi se nakon pauze od tri mjeseca mogli vratiti na rad u Njemačku. Taj zahtjev uvažile su nadležne njemačke institucije tako da su svi radnici koji su se zatekli na radu u Njemačkoj mogli ostati određeni period pod uvjetima kako smo se zalagali", zaključio je Petrović.

Ranije je za "Nezavisne" istakao da su detaširana gospodarska društva od velikog značaja za gospodarstvo, kako RS tako i cijele BiH, jer ostvaruju veoma značajne prihode koji su na nivou BiH veći od 120 milijuna eura, od čega na privredna društva iz Republike Srpske otpada preko 45 milijuna eura, od kojih se oko 80 posto po raznim osnovama slijeva u RS i BiH.


Kopirati
Drag cursor here to close