Prijetnje

Vijeće za tisak: Poziv nadležnima na zaštitu novinara

''Apeliramo na nadležne institucije da što prije reagiraju i otkriju osobe koje su uputile prijetnje novinarima i redakciji Nezavisnih novina.''
Gospodarstvo / Posao | 18. 12. 2020. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, samoregulacijskog tijela za tiskane i online medije, najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji Nezavisnih novina i ugrožavanje sigurnosti urednika i novinara.

''Apeliramo na nadležne institucije da što prije reagiraju i otkriju osobe koje su uputile prijetnje novinarima i redakciji Nezavisnih novina. Ovakvi postupci najstrožije moraju biti osuđeni i adekvatno kažnjeni. Posljedice nekažnjavanja opasne su, ne samo po kolege kojima su prijetnje upućene, već i po slobodu informiranja i demokratsko društvo u cjelini'', istaknuto je. 

Upućivanje prijetnji, zastrašivanje i sprečavanje medijskih zaposlenika da obavljaju novinarski posao u interesu javnosti, krivična su djela i moraju biti tretirana u skladu sa bh. krivičnim zakonima, poručeno je. Sloboda izražavanja je, istaknuto je, demokratska vrijednost, kao i sloboda profesionalnog i odgovornog novinarstva.

Štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije, poziva nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova i tužiteljstva u BiH da učine sve kako bi ovaj čin zastrašivanja medijskih profesionalaca u obavljanju posla bio najstrožije kažnjen, a slobodni rad novinara zaštićen.

''Vijeće za tisak i online medije u BiH, daje punu podršku uredništvu Nezavisnih novina, koje su punopravni član Vijeća, i ohrabruje kolege redakcije da i dalje nastave sa svojim dosadašnjim profesionalnim radom.
Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH'', poručeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close