Prijenos znanja u BiH

Vijeće ministara: Znanje dijaspore donijeti u BiH

Informacija i prijenosu znanja iz iseljeništva
Gospodarstvo / Posao | 07. 11. 2018. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o prijenosu znanja iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovinu.

Informacija, između ostalog, daje prikaz ljudskih resursa, odnosno znanstvenog i stručnog potencijala iseljeništva iz BiH, organizacija znanstvene dijaspore, aktivnosti koje provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i drugi akteri u prijenosu znanja iz iseljeništva u javne institucije i privatni sektor u našoj zemlji.

Najobrazovaniji u Austriji

Prema statističkim podacima zemalja prijema, kojima raspolaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, pripadnici iseljeništva iz BiH su izuzetno dobro obrazovani. Posebno visok postotak visokoobrazovanih iseljenika zabilježen je u Australiji (54,6posto), SAD-u (41,5 posto), Švedskoj (29 posto) i Norveškoj (38 posto), priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Rezultati istraživanja "Mapiranje dijaspore", provedenog u drugoj polovini 2017. godine u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", potvrđuje da je najveći broj stručnog kadra u iseljeništvu zainteresiran za doprinos razvoju Bosne i Hercegovine upravo putem prijenosa znanja i vještina.

Prijenos znanja

Značajna suradnja u proteklom periodu ostvarena je s Bosanskohercegovačko-američkom akademijom umjetnosti i nauka - BHAAAS, koja okuplja oko 320 priznatih stručnjaka u oblastima medicine, prirodnih znanosti, tehničkih, društvenih i humanističkih nauka, te umjetnosti i kulture.

Pomoć koju BHAAAS pruža doniranjem medicinske opreme bolnicama i kliničkim centrima u cijeloj BiH premašila je pola milijuna američkih dolara, a vrijednost doniranog osobnog rada njenih članova za Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti veća je od 300 tisuća američkih dolara.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nastavit će s aktivnostima na prijenosu znanja iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovine, kao i aktivnostima kojima će se omogućiti sistemsko uređenje prijenosa njihovog znanja uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva vanjskih poslova BiH u skladu s nadležnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close