Vojska

Većina mladih ima pozitivno mišljenje o Oružanim snagama BiH

Njih 63 posto navode da je to zbog osjećaja sigurnosti i zaštite naroda i države koju pružaju OS BiH.
Gospodarstvo / Posao | 06. 10. 2021. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilično pozitivno i vrlo pozitivno mišljenje o Oružanim snagama BiH ima 63 posto mladih dobi od 16 do 25 godina. Ovo je rezultat kompjuterski podržane telefonske ankete 800 mladih ispitanika koju je provela domaća agencija Custom Concept za Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH i za MO BiH.

Od ispitanika koji imaju pozitivno mišljenje, njih 63 posto navode da je to zbog osjećaja sigurnosti i zaštite naroda i države koju pružaju OS BiH. Također, 92 posto anketiranih podržava zapošljavanje žena u OS BiH, ali tek 51 posto njih smatra da su žene i muškarci pri tome ravnopravni.   

Rezultati ankete i prezentacija Analize stavova građana prema službi u OS BiH predstavljeni su danas menadžmentu Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine i zapovjednom vrhu Oružanih snaga BiH u Domu OS BiH u Sarajevu.

Predstavljanju su nazočili ministar obrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, britanski veleposlanik u BiH Nj.E. Matt Field, glavni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, zamjenik zapovjednika NATO Stožera Sarajevo brigadir Olcay Denizer i ostali visoki dužnosnici MO BiH i Britanskog veleposlanstva u Sarajevu.

Istom povodom, general Ahmić je kao glavni inspektor MO BiH predstavio uspješnu realizaciju glavnih zaključaka regionalne konferencija ''Žene, mir i sigurnost'', organizirane u Sarajevu 2019. godine, u okviru Mreže načelnika glavnih stožera.

Foto: PR / Prezentacija Analize stavova građana prema službi u OS BiH 

U tijeku je još i analiza stanja infrastrukture i izrada predmjera za poboljšanje uvjeta života i rada žena i muškaraca u OS BiH, a u narednom periodu slijedi realizacija svih zadaća u cilju provođenja Gender akcijskog plana BiH, te programskih aktivnosti MO i OS BiH u oblasti ravnopravnosti spolova. Također, predstoji treća faza aktivnosti na praćenju realizacije aktivnosti sukladno analizama dostignutog tijekom 2021. i 2022. godine te donošenje odgovarajućih mjera u skladu sa provedenim istraživanjima.

Ministar Podžić i general Mašović u svojim su prigodnim obraćanjima istaknuli da je postizanje pune rodne ravnopravnosti stalna zadaća pred svima u MO i OS BiH te da će predstavljena analiza pomoći samokritičkom sagledavanju percepcije mladih u BiH, radi postizanja još boljeg imidža OS BiH u cijelom društvu.

Obojica su zahvalili Britanskom veleposlanstvu i NATO Stožeru Sarajevu na značajnoj pomoći u tome procesu.

Kopirati
Drag cursor here to close