Kako do radnika

Veći neto iznos kao motiv za ostanak

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je kako bi bilo važno da dođe do rasterećenja poreza i doprinosa na plaće…
Gospodarstvo / Posao | 15. 09. 2021. u 12:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveće probleme u građevinskom sektoru predstavljaju odlazak mladih, dugo čekanje na radne dozvole, kao i priznavanje različitih certifikata i diploma, rekao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Naglasio je kako je razvojem investicija u BiH došlo i do razvoja građevinskog sektora, ali da su otežani uvjeti zbog nedostatka kvalificirane radne snage i odlaska mladih.

"Najvažnije je integriranje građevinskog sektora, formiranje konzorcija i zajedničko nastupanje na trećim velikim tržištima", rekao je i dodao da BiH u gotovo svim zemljama regije ima kompanije koje su izrasle i da bi zajedno mogli daleko više uraditi.

Istaknuo je kako Komorski investicijski forum zemalja zapadnog Balkana radi na nekoliko projekata među kojima je i projekt dualnog obrazovanja koji financira Vlada Njemačke, kao i da je i u regiji sada više od 20 milijuna eura odobreno za dualno obrazovanje i prekvalifikaciju.

"U tom smislu i građevinski sektor uzima značajno učešće i na takav način možemo postići i kvalificirati dodatnu radnu snagu i boljim standardom motivirati ljude da rade", rekao je Egrlić.

Napomenuo je kako bi bilo važno da dođe do rasterećenja poreza i doprinosa na plaće kako bi radnici dobili veći neto iznos i kako bi bili motivirani da ostanu.

"Naš cilj je da, prije nego što uđemo u EU, integriramo poslovnu zajednicu i da dobijemo određene slobode kretanja robe i ljudi, ali i priznavanje različitih certifikata, diploma i svega što će olakšati poslovanje", naglasio je Egrlić.

Kopirati
Drag cursor here to close