Dunović

Ustavni sud: Nakon odlaska u mirovinu, umirovljenici mogu ponovno naći posao

Gospodarstvo / Posao | 06. 12. 2019. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, kojeg je podnio potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović neustavnim proglasio odredbe ovog zakona kojima je bilo onemogućeno umirovljenici da dok su u mirovini i rade.

Kako je priopćeno iz Dunovićeva ureda, ova presuda se odnosi na član Zakona koji definira ponovno zapošljavanje osoba koji su već stekli uvjete za starosnu mirovinu.

Naime, po dosadašnjim odredbama zakona, osoba koja je stekla uvjete za starosnu mirovinu, umirovila se i počela primati mirovinu, ukoliko se zaposli, gubi pravo na mirovinu.

''To nije nešto što postoji u ostatku Europe i svijeta, čak je i u Republici Srpskoj takav član zakona stavljen van snage i to putem Ustavnog suda. Razlog za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti kao i same presude je to što je mirovina stečena imovina i umirovljenici imaju pravo da se ponovo radno angažiraju i uplaćuju poreze i doprinose državi, a da time ne gube pravo na stečenu mirovinu'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close