Bit će bolje

Poslodavci dobili nadu

Nakon sastanka, tijekom operativne implementacije dogovorenog uočili su smo drugačije stavove koji idu čak do toga da se traži povećanje doprinosa, ističu.
Gospodarstvo / Posao | 09. 07. 2020. u 15:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ohrabreno je razgovorima sa čelnicima političkih stranaka koje su formirale Vladu Federacije Bosne i Hercegovine. Čelnici političkih stranaka izrazili nedvosmislenu podršku zahtjevima poslodavaca i obećali da će njihovi kadrovi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti raditi na implementaciji dogovorenog.

Nakon sastanka, tijekom operativne implementacije dogovorenog uočili su smo drugačije stavove koji idu čak do toga da se traži povećanje doprinosa, ističu.

Zakonska rješenja koja je predložila Vlada FBiH i koja se trenutno nalaze u zakonskoj proceduri nisu reformska i neće olakšati položaj gospodarstva, niti omogućiti ekonomski rast i rast životnog standarda, navode. 

Pročitajte još

''Tražimo da se doprinosi smanje na 30 posto, oslobađanje plaćanja poreza na dobit za iznos koje poslodavci investiraju. Tražimo da se do kraja godine nastavi subvencioniranje gospodarstva koja je imala pad prihoda zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa'', istaknuto je u priopćenju.

Paralelno, očekuju da se što prije utvrde kriteriji za određivanje minimalne plaće, kako bi se u najskorijem vremenu pristupilo pregovorima i utvrdilo značajno povećanje minimalne plaće, koje bi bilo puno veće od onoga što se posljednjih dana spominjalo u javnosti kao mogući novi iznos minimalne plaće.

''Ukoliko, čak i ovi minimalni zahtjevi nisu prihvatljivi, pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da odustanu od donošenja zakonskih rješenja koja su trenutno u parlamentarnoj proceduri.

Potpuno je neracionalno trošiti energiju, sredstva i vrijeme koji neće osigurati nikakvo poboljšanje poslovnog ambijenta i povećanje plaća.

Svi naši prijedlozi osiguravaju očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, stabilnost proračunskih prihoda i prihoda izvanbudžetskih fondova te u konačnici predstavljaju siguran put za izlazak iz postojeće krize.

Sada je pravo vrijeme za donošenje ovih reformskih mjera koje će osigurati rješenja za izlazak iz krize i omogućiti ekonomski rast'', poručeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close