Uoči pregovora zdravstva

Sindikati će se povući sa sastanka ako financijeri ne dođu s konkretnom ponudom

''Očekujemo konkretnu ponudu i poziv za potpisivanje kolektivnog ugovora'', poručili su sindikalisti.
Gospodarstvo / Posao | 09. 03. 2021. u 09:04 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarački tim Nezavisnog sindikata SKB Mostar na današnjem sastanku sa poslodavcima, financijerima zdravstvenog sustava i Vladom HNŽ u Gradskoj vijećnici grada Mostara očekuje konkretnu ponudu, rečeno je to iz Nezavisnog sindikata SKB Mostar za Bljesak.info.

''Očekujemoo konkretnu ponudu i poziv za potpisivanje kolektivnog ugovora baziranog na jednoj od dvije opcije ponuđene od strane sindikata na posljednjem sastanku pregovaračkih timova. Ukoliko sa druge strane razgovori budu bazirani na demagogiji i jadikovanju oko nedostatka novca i bez konkretne ponude za povećanje plaća zdravstvenim radnicima u HNŽ Pregovarački tim sindikata će se povući sa sastanka'', poručili su sindikalisti.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a je nakon niza izbjegavanja pregovora i donošenja iste ponude, donijela zaključak kako su u pregovaračkom procesu sa sindikatima zdravstva iscrpljene sve mogućnosti, te su sazvali jedan 'širi sastanak' svih financijera zdravstvenog sustava koji je dogovoren za danas u 10:30 u Mostaru.

Sindikalisti su na to pak reagirali govoreći da je Vlada HNŽ-a od samog početka odugovlačila, jer je to trebao biti prvi sastanak.

''Bilo je logično da se pozovu oni koji financiraju zdravstveni sustav. Za sve ovo propalo vrijeme što vlast nije pozvala na takav sastanak i odmah dogovorila uvjete pregovaranja, glavni krivci su premijer Vlade, ministar zdravstva i ministar financija. To su ključni akteri i do ovog trenutka sve posljedice ugroze zdravstvenog sustava'', rekao je ranije za naš portal Dalibor Vuković, jedan od članova pregovaračkog tima s Vladom, nakon što je službenik Vlade sindikalistima u tijeku prosvjedne šetnje uručio poziv na sastanak.

Vuković je dodao kako sindikalisti upozoravaju sudionike najavljenog sastanka da na pregovore dođu spremni, a ne s rečenicom kako ''nema para''.

Inače, predsjednik sindikata SKB Mostar Ivica Anić je na zadnjem sastanku iznio dvije ponude sindikata. Prva ponuda je, kako su nam pojasnili, da se zdravstvenim radnicima u dvije godine koeficijent poveća po 0,40, a druga ponuda je da ''razgode'' na tri godine, uzimajući probleme oko financiranja, dakle da se koeficijent povećava tri godine po 0,40 - 0,30 - 0,30.

Kopirati
Drag cursor here to close