Ekonomski razvoj u BiH

Udruženje poslodavaca BiH: Koliko nas rasteretite toliko će biti veće plaće

Smanjenje doprinosa i promjena modela uplaćivanja Poreza na dodanu vrijednost dva su glavna zahtjeva na kojima od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine inzistiraju u Udruženju poslodavaca Federacije BiH.
Gospodarstvo / Posao | 05. 09. 2019. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snježana Kopruner deset je godina bila direktorica poduzeća u Njemačkoj. Sada ima svoju firmu u našoj zemlji i susreće se sa brojnim poteškoćama.

''Deset puta je lakše biti direktor i poslodavac u Njemačkoj nego ovdje. Ono što nama najviše nedostaje, to je jedna pravna i socijalna država. Ako hoćete proizvodit i izvozit morate imati dobre radnike, trebate ih dobro platiti i odnositi se njima kao prema svojoj djeci'', govori za BHRT Snježana Kopruner, vlasnica poduzeća GS-TMT Travnik

Smanjenje doprinosa i promjena modela uplaćivanja Poreza na dodanu vrijednost dva su glavna zahtjeva na kojima od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine inzistiraju u Udruženju poslodavaca Federacije BiH.

Video: Ekonomski razvoj BiH

''Koliko nas rasteretite toliko će biti veće plaće i toliko će biti više investicija i radnih mjesta. Ukoliko nas rasterete adekvatno, a postoji prostor za to, mi smo sigurni za dvije godine plaća će se više nego udvostručiti.'', poručuje Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Govorilo se i o povećanju najniže plaće do čega bi moglo doći usvajanjem novog zakona koji je u pripremi.

''Prirodna posljedica tog zakona će biti povećanje minimalne plaće. Ali to nije efektivno povećanje minimalne plaće to je samo pretvaranje nekih neoporezivih stavki u oporezive. Realan rast plaća ovisi od produktivnosti u nekoj kompaniji i individualno je za sve kompanije'', rekao je Fadil Novalić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

Usvajanjem predloženih zakonskih i podzakonskih rješenja značilo bi veće naplate javnih prihoda, smanjenje “sive” ekonomije, a u značajnoj mjeri i povećanje investicija, poručili su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close