Kriza ubija sve

Uber bi mogao otpustiti čak 20 posto zaposlenih

Potražnja za uslugama Ubera u odnosu na vrijeme prije koronavirusa smanjena je za čak 80 posto, a jedno od rješenja za kompaniju jest i ono najnepopularnije - otkazi.
Gospodarstvo / Posao | 29. 04. 2020. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon godina poslovanja u minusu te nakon više od tisuću otkaza dodijeljenih prošle godine, 2020. trebala je biti velika godina za Uber i prva u kojoj su očekivali kvartalni profit.

No ono na što izvršni direktor kompanije Dara Khosrowshahi nije mogao računati jest koronavirus koji je, kao i velikom broju kompanija diljem svijeta, u potpunosti poremetio planove.

Umjesto povećanja prihoda i prvog profita, nakon izbijanja pandemije Dara je povukao financijska predviđanja za ovu godinu uz upozorenje na velike potencijalne gubitke, piše Zimo.

Koliko je zaista bolest COVID-19 utjecala na njihovo poslovanje saznat ćemo uskoro, jer će kompanija 7. svibnja objaviti financijske rezultate za prvi ovogodišnji kvartal.

Prema dosadašnjim informacijama, tijekom posljednjih tjedana potražnja za uslugama taksi prijevoza smanjena je za oko 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U isto vrijeme, uvelike je porasla potražnja za uslugama dostave hrane, no povećani prihodi od Uber Eatsa ne mogu nadoknaditi velike gubitke glavne grane poslovanja kompanije, taksi prijevoza.

Kao jedna od posljedica situacije i financijskih gubitaka internetom su počele kružiti informacije o novim otpuštanjima u kompaniji. Uber trenutačno ima oko 27 tisuća zaposlenika, a prema nekim najcrnjim scenarijima, bez posla bi moglo ostati skoro 5 i pol tisuća ljudi, odnosno oko 20 posto od ukupne radne snage.

Iz Ubera novinarima nisu htjeli potvrditi te brojke, no komentirali su kako "kompanija istražuje sve moguće scenarije" s kojima bi kraj krize dočekali u boljoj poziciji nego se trenutačno nalaze.

U traženju svjetla na kraju koronatunela neće im pomoći dosadašnji izvršni tehnološki direktor Thuan Pham, koji je tu poziciju preuzeo prije sedam godina, a nedavno je najavio napuštanje kompanije.

Dok Khosrowshahi i ekipa ne pronađu novog CTO-a, njegovu će dužnost obavljati članovi inženjerskog tima koji su dosad radili s Phamom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close