Nova radna mjesta

U tvornicu u Rami ulaže se 10 milijuna KM; zapošljavat će lokalno stanovništvo

Ukupna ulaganja GS Holdinga u novu tvornicu u Rami procjenjuju se na oko 10 milijuna KM od čega će Općina Prozor-Rama sudjelovati potporom u iznosu od 2 milijuna KM.
Gospodarstvo / Posao | 02. 11. 2021. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Prozor-Rami bit će otvorena tvornica koja će u ovom planinskom gradiću stvoriti nova radna mjesta.

Ukupna ulaganja GS Holdinga u novu tvornicu u Rami procjenjuju se na oko 10 milijuna KM od čega će Općina Prozor-Rama sudjelovati potporom u iznosu od 2 milijuna KM.

Na predstavljanju investicije su sudjelovali načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević sa suradnicima i Snježana Köpruner, direktorice GS Holding GmbH Regensburg sa suradnicima, piše Ramski vjesnik.

Načelnik općine dr. Jozo Ivančević je kazao kako su se maksimalno uključili da ovakav jedan pogon dođe kod njih.

"Iako smo pogon htjeli otvoriti u bivšim prostorijama Viteksa, došlo je do izmjene. Danas smo trebali službeno potpisati Ugovor, prema kojem sve dalje stoji isto, s tim što će samo otvaranje novog pogona biti prolongirano za nekoliko mjeseci, jer se odustalo od trenutne lokacije u neposrednoj blizini novog vrtića. Radi se o jednoj novoj lokaciji u Varvari”, pojasnio je načelnik.

S direktoricom tvornice Snježanom Köpruner bili su njezini najbliži suradnici, dipl. ing. Senad Beganović izvršni direktor te Samir Alić, zadužen za kadrovsko-pravne poslove.

Köpruner je sve prisutne upoznala s procesom rada u tvornici u Travniku, kroz kratki film svi zainteresirani su mogli vidjeti izradu metalnih dijelova za tvrtku “Liebherr”, kao i finalni produkt električni bicikl “Ruffian”.

Kratki prikaz pogona je posebno mogao biti zanimljiv za inženjere strojarstva, strojarske tehničare, varioce ili CNC operatere, koji su iz prve ruke mogli vidjeti kroz koje se sve faze prolazi da bi se došlo do krajnjeg proizvoda.

“Najprije bih vas sve pozdravila, drago mi je da smo se okupili u ovolikom broju. Pogotovo mi je drago da vidim dosta mladih ljudi što znači da ima nade za ovaj kraj. Tvrtka GS “Tvornica mašina Travnik” je privatizirana 2004. godine, tada je imala 52 radnika koji su prihodovali 400 tisuća eura prihoda, danas je to tvrtka s preko 500 zaposlenih, a ove godine bismo trebali napraviti oko 20 milijuna eura prihoda. Mislim da su to neki pokazatelji, usprkos svim krizama, da smo se uspjeli izboriti i napravili jednu tvrtku za koju se bore kupci i vodeće tvrtke u cijeloj Europi. Kada se pogleda portfolio naših kupaca, onda je to tehnološki vrh. Izuzetno smo ponosni na to, ne dolazimo u Ramu širiti se jer smo loši, nego zato što smo izvrsni”, kazala je Snježana Köpruner.

GS “Rama” d.o.o. Köpruner je svima prisutnima predstavila i sistematizaciju radnih mjesta, a prema predstavljenom planu, buduća radna mjesta i pozicije u Prozor-Rami su: Direktor, Asistent direktora, Voditelj kontrole, Pomoćni kontrolor, Kontrolor AKZ, Kadrovsko-pravni poslovi i zaštita na radu, Kuhinja, Čišćenje kancelarija, Računovodstvo, Komercijala i Vozač (C).

Kada je u pitanju Tehnologija, logistika i proizvodnja, neka od radnih mjesta su: Voditelj, Tehnolog, Voditelj logistike, Planovi rezanja, skladišta i proizvodnje, Rezanje cijevi i profili, Rezanje plazme-limovi, Pomoćni radnik i Dispečer. Proizvodnja će također trebati nekoliko Bravara (8+2 pomoćna), Zavarivača (12+2 pomoćna), na strojnoj obradi tri CNC operatera (Glodar), Tokar i Bohrwerk (3). Tri zaposlena bi vršila pripremu za farbanje, dva farbanje, jedna osoba pjeskarenje, kao i Pakiranje i vizualnu kontrolu. Tvrtka će tražiti i jednog Elektro-strojara, kao i usluge čišćenja samog pogona.

Svi zainteresirani budući radnici mogli su upućivati pitanja, a ona su se odnosila većinom na plaću, radno vrijeme i prekvalifikaciju. Jedno od pitanja je glasilo, postoji li mogućnost zapošljavanja radnika iz susjednih općina, a direktorica Köpruner je kazala da će naravno prioritet biti stručni i ostali kadar iz općine Prozor-Rama, ali naravno ukoliko određeno radno mjesto ne bude popunjeno, aplikacije će se uredno zaprimiti iz bilo kojeg drugog mjesta.

Svi prisutni su mogli popuniti anketni listić i ostaviti kontakt podatke, nakon čega će proći kroz razgovor i različite testove prema kojima bi im moglo biti ponuđeno određeno radno mjesto, a za koje bi eventualno prošli kroz prekvalifikaciju uz potpisivanje ugovora kojim bi se obvezali u tvornici raditi sljedećih npr. četiri godine.

Prisutne je zanimala i nova lokacija u Varvari, imovinsko-pravni odnosi za samu parcelu, a načelnik općine dr. Jozo Ivančević je kazao da je lokacija odabrana. Jedan dio zemljišta je državni, jedan u privatnom vlasništvu, ali su pregovori već započeli, kao i planovi o izgradnji infrastrukture za sami pogon.

Kada je u pitanju radno vrijeme i prava radnika, ona su u skladu sa svim zakonskim odredbama u našoj zemlji. Klasična smjena je od 07:00-15:00 sati, radi se u tri smjene, dok je rad noću i prekovremeni rad prema kolektivnom ugovoru plaćen 40 posto više. Najniža satnica za obično osoblje u ovoj tvrtki je 4,30KM, dok za majstore najviša satnica iznosi do 11,50KM.

Uprava očekuje otvaranje novog pogona GS “Rama” do kraja 2022. godine Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 10.000.000,00 KM, a od ukupne vrijednosti projekta Općina Prozor-Rama će sudjelovati novčanom potporom u iznosu od 1.950.000,00 KM.

Prema Ugovoru općina Prozor-Rama će se obvezati: Uplaćivati Investitoru novčanu potporu na sljedeći način: 500.000,00, u roku od 30 dana nakon što Investitor registrira tvrtku, a ostatak novčanih financijskih sredstava sukladno fazama izgradnje i opremanja nove tvorničke hale, o čemu će sa Investitorom zaključivati poseban protokol, osigurati infrastrukturu potrebnu za Projekt “GS – RAMA” i to: izgraditi pristupni asfaltni puta širine 6 metara i plato oko tvornice Omogućiti priključak tehničke i pitke vode, odvod kanalizacije i oborinskih voda, osigurati sve dozvole koje su na nivou općine, pomagati pri angažiranju kvalitetnih radnika na poslovima u tvornici, uz kontinuiranu aktivnost potpore Srednjoj školi u Prozoru za zanimanja u metalskoj struci, te potpori drugim oblicima doobuka majstorskog kadra potrebnog za rad po Projektu, staviti na raspolaganje Investitoru, uz dopuštenje za upis hipoteke, imovinu koja je iznajmljena/kupljena za potrebe Projekta: prizemnu etažu hale „Rama-Tex“ površine cca 2000 m2, uz mjesečni najam u visini od ukupno 1,00 (jedna) KM, na rok od osam (8) godina od dana početka proizvodnje Kupiti zemljište uz halu površine cca 6000 m2, koje će prodati Investitoru nakon što Investitor registrira tvrtku i otpočne s radom.

Općina će osigurati svu neophodnu dokumentaciju za prijenos navedene imovine sa općine na investitor, osloboditi Investitora općinske komunalne naknade za proizvodne prostore u trajanju od pet (5) godine od dana početka proizvodnje, osloboditi plaćanja i osigurati investitoru sve neophodne dozvole za novu halu koje su u nadležnosti Općine, a investitor se obvezuje: Izvršiti registraciju svoje tvrtke kod nadležnog suda, Porezne uprave i Zavoda za statistiku, nabaviti opremu i zaposliti određen broj radnika prema kapacitetima proizvodnog prostora, 57 radnika do kraja 2022. godine, izgraditi novi proizvodni objekt na lokaciji koju će Investitor kupiti od Općine Obučavati i pripremati radnike za posao, te zaposliti ukupno do 120 radnika kroz razdoblje od četiri (4) godine od dana početka proizvodnje, održati zaposlenost najmanje do 120 radnika kroz razdoblje od osam (8) godina za svakog uposlenika, od dana početka proizvodnje, uposlenicima isplaćivati plaće koje će biti u skladu sa Kolektivnim ugovorom u GS-Rama d.o.o., pri čemu se prosječna plaća majstora procjenjuje u visini 1.500,00 KM uz uvjet realizacije postavljenih planova investitor će u narednih 5 godina od početka rada novoosnovane tvrtke, svu dobit iz poslovanja po poslovnim godinama reinvestirati u nove tehnologije, obuke radnika ili stimulacije radnicima, dati Općini odgovarajuću garanciju na ulaganja Općine, u obliku bankarske garancije i založnog prava na imovinu osnivača, u poslovanju se pridržavati svih zakonskih normi i propisa

Kopirati
Drag cursor here to close