Male plaće

U prometu se angažiraju umirovljenici, jer šoferi odlaze

Vozači su, kaže, postali deficitarna radna snaga, jer iz RS odlaze zbog lošeg materijalnog položaja, pa su poslodavci prinuđeni da angažiraju i umirovljenike.
Gospodarstvo / Posao | 06. 08. 2019. u 13:31 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Republike Srpske (RS) odlaze šoferi, ali i inženjeri, i to zbog niskih plaća, koje se moraju povećati u narednom periodu - upozorili su danas iz Sindikata prometa i veza. 

Predsjednik tog sindikata Nebojša Đokić je rekao da su plaće u oblasti prometa „nedopustivo male“. 

''Za prošli mjesec prosječna plaća u toj oblasti iznosila je 691 KM i za 220 KM je manja od prosjećne zarade u RS i sudjeluje u potrošačkoj korpi sa svega s 36 posto'',  rekao je Đokić. 

Vozači su, kaže, postali deficitarna radna snaga, jer iz RS odlaze zbog lošeg materijalnog položaja, pa su poslodavci prinuđeni da angažiraju i umirovljenike. 

''Zamislite kakva je sigurnost prometa, ako ih vozi netko tko je završio radni vijek i ima više od 65 godina starosti. Ali poslodavci nikako da shvate da samo značajnim povećanjem plaća mogu zaustaviti odliv radne snage i da će RS doći u situaciju da neće imati ko da radi'',  rekao je Đokić na konferenciji za novinare. 

I Nikola Stojanović, predsjednik Sindikalne organizacije infrastrukture Željeznica RS-a je dodao da im plaće nisu povećane godinama te očekuju da se izvrši sistematizacija po stvarnim potrebama i utvrdi odgovornost menadžmenta za prethodno loše stanje. 

U tom javnom poduzeću u tijeku je proces restrukturiranja i broj radnika je s 3.600 koliko ih je bilo 2008., smanjen na oko 2.400. 

Za prvih pola godine prikazana je dobit u Željeznicama RS-a od pet milijuna KM, pa sindikalci očekuju i značajnije povećanje plaća, jer im nedostaje stručni kadar koji odlazi, dok je višak radnika u administraciji. 

Sindikalci 2. rujna  očekuju sastanak s poslodavcima kako bi dogovorili dinamiku nastavka pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

Kopirati
Drag cursor here to close