CETEOR

U određenim dijelovima BiH energetski zaokret je već započeo

Gospodarstvo / Posao | 30. 09. 2017. u 12:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji firme CETEOR Sarajevo u Neumu je održano šesto Savjetovanje o energetici u BiH na temu "Energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi, put ka energetikom zaokretu" koje je okupilo preko 160 sudionika iz BiH i regije.

Vodeći partneri ovog događaja bili su GIZ i UNDP BiH, a vodeći sponzori IPSA Institut i Xella BH – Ytong.

Cilj je savjetovanja bio da domaći stručnjaci čuju iskustva iz drugih zemalja iz regije i Njemačke te iskustva nositelja međunarodnih projekata koji su trenutno aktualni i prisutni u BiH, priopćili su u subotu iz CETEOR-a.

Savjetovanje je okupilo na jednom mjestu stručnjake i nositelje projekata iz oblasti energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i kako bi se razmijenile informacije vezane za aktualne i nadolazeće projekte.

U okviru spomenutog događaja održano je šest panel diskusija, predvođenih eminentnim domaćim i stranim stručnjacima koji su razgovarali o svim važnim elementima koje Bosna i Hercegovina mora poduzeti u cilju održivog energetskog zaokreta.

Voditelj projekta Vedad Suljić istaknuo je na otvaranja kako se energetski zaokret odnosi na promjenu načina razmišljanja, načina planiranja i donošenja odluka, načina financiranja i načina privređivanja.

Azrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i vanjski suradnik CETEOR-a, smatra kako o energetskom zaokretu možemo dosta naučiti iz iskustva Njemačke.

Ističe kako to ne znači zaokret samo u tehnologiji nego i u svakom drugom sektoru života, od načina na koji se vozimo do načina na koji živimo.

Dr. Sebastian Bolay iz Njemačke industrijske privredne komore naveo je kako prihvaćanje energetskog zaokreta treba početi od građana, ali moraju slijediti vlast, privreda i akademija.

Kroz sve panele se nastojalo primjerima iz prakse pokazati i dokazati da je u određenim dijelovima BiH energetski zaokret već započeo, ali za sustavno rješenje, zaokret mora biti politika s državne razine, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close