Čuveni mostarski giganti

U Mostaru se nekad proizvodilo gotovo sve: Od sapuna do zrakoplova

Zrakoplovi, dijelovi za autoindustriju, hladnjaci, akumulatori, samo su dio asortimana koji je izašao iz nekadašnjih mostarskih tvornica.
Gospodarstvo / Posao | 08. 05. 2021. u 10:15 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je nekada bio industrijski div s nekoliko jakih tvornica i proizvodnih pogona na kojima bi mu i mnogi svjetski gradovi pozavidjeli. Danas su sve te tvornice dio prošlosti, a nekada su proizvodile, izvozile i prehranjivale na tisuće stanovnika.

Zrakoplovi, dijelovi za autoindustriju, hladnjaci, akumulatori, samo su dio asortimana koji je izašao iz nekadašnjih mostarskih tvornica.

Proizvodnja glinice

Aluminijski kombinat Mostar, koji je neslavno ugašen, bio je vodeći u proizvodnji aluminija. Kako je nekada pisalo Oslobođenje, podizanje aluminijske industrije u Hercegovini započelo je formiranjem Tvornice glinice i aluminija, a 1964. ta se tvornica integrirala s boksitnim rudnicima u jedinstveno poduzeće za istraživanje, eksploataciju i transport boksita, pod nazivom Aluminijski kombinat i boksitni rudnici Mostar.

Foto: PR / Aluminij

Mostar je bio najpogodnija lokacija za izgradnju aluminijskog kombinata, jer je u blizini Rudnik mrkog uglja, a nalazi se i na magistralnom putu, te je također blizu luke Ploče.

Kvaliteta glinice je bila i više nego dobra, a finalni proizvodi bili su skuplji 20 puta u odnosu na aluminijske metale.

Zrakoplovi, helikopteri...

Soko je osnovan 1950. godine, a bio je glavni za proizvodnju vojnih zrakoplova u bivšoj Jugoslaviji. U Sokolu je napravljeno nekoliko modela vojnih zrakoplova Soko 522, Soko G-2 Galeb, Soko J-21 Jastreb, Soko J-20 Kraguj, Soko J-22 Orao, Soko G-4 Super Galeb, Aérospatiale Gazelle. U Sokolu se proizvodio i licencirani helikopter pod imenom Gazela.

Foto: Arhiva / Mostarski Soko

U Sokolu se uz zrakoplovnu, paralelno razvijala i rashladana i klima tehnika, proizvodnja montažanih hala, prijenosnih mehanizama i mjenjača za automobilsku industrija.

Najkvalitetnije iz Mostara

Pamučna industrija ''Đuro Salaj'' u Vrapčićima u svom je sastavu imala najveću predionicu pamuka u bivšoj Jugoslaviji, sa 100.000 vretena, u kojoj se proizvodilo tada najkvalitetnije predivo, konac i posteljno platno.

Foto: Pogoni tvornice Đuro Salaj/ Bljesak.info

Osim toga, u ovoj tvornici je proizvedena dječja konfekcija, a kasnije se ova tvornica usavršila za izradu visokokvalitetne radne odjeće od vrlo skupih tkanina goretex.

Propala privatizacijska priča

Fabrika duhana Mostar je postojala gotovo više od 100 godina (osnovana 1880. - ugašena 2007.), a u njoj se proizvodio duhan i cigarete visoke kvalitete. Ova tvornica je nekada gradila Hercegovinu, a danas je primjer propale privatizacijske priče.

Foto: Bljesak.info / Nekadašnja Fabrika duhana Mostar (FDM)

U ovoj tvornici proizvodnja je prestala 2007. godine, a strojevi koji su nešto vrijedili su prodani kako bi se namirivala potraživanja iz sporova koji su protiv FDM vođeni na sudovima.

Radnici su godinama dežurali u tvornici pokušavajući je zaštiti od propasti, ali nisu uspjeli.

Uspješno poslovali 70 godina

Mostarski Žitopromet je također tvornica koja je prehranila generacije Mostaraca.

Žitopromet je bio je jedan od najvećih pekarskih giganata koji je uspješno poslovao 70 godina. Privatiziran je 2001. godine, od kad je poduzeće počelo bilježiti gubitke.

Od 2011. godine preko stotinjak radnika počelo je prosvjedima tražiti plaće i poboljšanje poslovanja ove tvrtke. Proizvodnja je prekinuta, a u više navrata je najavljivano dobivanje kredita i pokretanje proizvodnje u ovoj mostarskoj kompaniji.

Foto: Upravna zgrada Žitoprometa /Arhiva /Bljesak.info

To se naravno nije realiziralo, te je imovina Žitoprometa u Mostaru prodana putem javnog natječaja za 5.210.000 KM. 

Mostarska safunjara

Proizvodnja je bila zavidna i Unisu, Hepoku, Rudniku mrkog uglja, Mostarskoj vinariji.

Manje je poznato da su u Mostaru postojale i tvornice marmelade, kao i tvornica sapuna.

Tvornica sapuna "Hercegovina" Mostar osnovana je davne 1912. godine, a navodno je bila smještena u blizini Željezničke stanice. Mostarci su ovu tvornicu zvali "safunjara".

Foto: Cidom/Facebook / Štrajk u tvornici sapuna
Kopirati
Drag cursor here to close