Povećanje broja

U Danskoj radi 2.100 stranih liječnika

U bolnicama u Danskoj trenutno radi ukupno 2.100 liječnika stranog porijekla, što je je oko 300 više nego 2017., ili 19 posto više u odnosu na njihov broj iz 2010. godine.
Gospodarstvo / Posao | 23. 09. 2019. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji statistički podaci danskih vlasti su pokazali da u toj zemlji radi preko 2.000 stranih liječnika, javlja Anadolija.

Prema izvještaju Agencije za statistiku Danske (DST), posljednjih nekoliko godina značajno je povećan broj stranih liječnika koji rade u toj skandinavskoj zemlji.

U bolnicama u Danskoj trenutno radi ukupno 2.100 liječnika stranog porijekla, što je ze oko 300 više nego 2017., ili 19 posto više u odnosu na njihov broj iz 2010. godine.

Andreas Rudkjøbing, predsjednik Udruženja ljekara u Danskoj, kazao je novinarima da najnovije brojke nedvojbeno pokazuju kako je sve veća potreba danskog zdravstvenog sektora za zapošljavanjem liječnika-specijalista.

"Podaci također pokazuju da je nemoguće zadovoljiti naše potrebe samo sa liječnicima obučenim u Danskoj, zbog čega je do sada bilo potrebno popuniti slobodna radna mjesta sa liječnicima koji su diplome stekli u inostranstvu. Danski zdravstveni sustav u potpunosti ovisi o našim kolegama iz inostranstva", rekao je Rudkjøbing.

Prema podacima DST-a, 18 posto liječnika opće prakse u ruralnim mjestima čine strani državljani koji su stekli kvalifikacije izvan Danske, dok je njihov prosjek na nivou cijele zemlje nešto niži od 9 posto.

Rudkjøbing je ipak izjavio da je najvažnije zadržati kvalitetu usluga u bolnicama, bez osvrtanja na udio stranih liječnika.

Najviše stranih liječnika dolazi iz Njemačke (247), slijede Poljska (219), zatim Irak (163), Litva (156) i Rusija (109), dok se među 10 posto nalaze i tri neeuropske zemlje.

Postojeća pravila zahtijevaju da liječnci obučeni izvan nordijskih zemalja i Europske unije prođu određene tečajeve i sate kako bi dobili dozvolu za bavljenje medicinom u Danskoj.

Pravila uključuju testove danskog jezika kao i testove koji se odnose na medicinsko znanje i dansko medicinsko pravo.

Kopirati
Drag cursor here to close