Traže svoja prava

Tuzla: Bivši radnici "Fortune" i "Aide" prijete blokadom

''Sjećate li se kada smo blokirali Vladu Tuzlanskog kantona i po nekoliko dana?! Blokirat ćemo i Sud sve dok ne donesu odluku o ispunjenju naših zahtjeva''
Gospodarstvo / Posao | 10. 04. 2019. u 15:33 Fena
Kopirati

Bivši radnici tvornice obuće „Fortuna“ iz Gračanice i tvornice obuće „Aida“ iz Tuzle upozorili su danas kako nikada nisu uspjeli ostvariti svoja prava nakon što su njihove tvornice otišle u stečaj, a za što najviše krive Sud u Tuzli i stečajnog upravnika.

''Mi se nosimo s velikim problemima, ali naši trenutni problemi su ti što je na Skupštini povjeritelja donesena odluka o reorganizaciji „Fortune“, a stečajni upravnik Mehmed Krainović je na prvom sastanku sa stečajnom upravnicom on je kao prvu točku dnevnog reda stavio „Donošenje o uvjetima i načinu unovčavanja stečajne imovine“. Nije mi jasno, ako se treba „Fortuna“ pokrenuti, zbog čega sada traži njeno unovčavanje. Mi smo tražili da ga se razriješi njegove dužnosti. On je rekao da ga nećemo moći smijeniti'', rekla je na konferenciji za novinare Rabija Hodžić, bivša radnica tvornice obuće Fortuna iz Gračanice te naglasila da se radnicima ove tvornice duguje uvezivanje i do 17 godina radnog staža.

Također, iako je tvornica obuće „Aida“ iz Tuzle prodana u stečajnom postupku, radnici nikada nisu uspjeli ostvariti prava na plaće iz stečajne mase koje im po zakonu pripadaju, kaže Hasan Užičanin, bivši radnik ove tvornice koji je prije nekoliko dana, zbog neostvarivanja ovog prava blokirao glavnu prometnicu u Tuzli.

''Sjećate li se kada smo blokirali Vladu Tuzlanskog kantona i po nekoliko dana?! Blokirat ćemo i Sud sve dok ne donesu odluku o ispunjenju naših zahtjeva. Nama naše plaće pripadaju po zakonu. Želimo da se sredstva do kraja travnja nađu na našem računu. Meni su se iz Suda najavili da će mi doći plijeniti stvari jer sam dužan 117 KM za komunalne usluge. S druge strane ja već godinama ne mogu od Suda naplatiti svoja potraživanja koja me po zakonu sljeduju. Nas je sada 316 koji tražimo svoja prava, osam plaća koje nam po zakonu pripadaju'', rekao je Hasan Užičanin, bivši radnik „Aide“

U Sindikatu solidarnosti u Tuzli upozorili su da u obje ove tvornice obuće stečajni postupak vodi isti stečajni upravnik.

''Protiv nas iz Sindikata solidarnosti se ekspresno donose presude, a naše tužbe protiv tog čovjeka stoje po više od godinu dana u ladicama Suda. On se nama smije, uvjeren da ga nikada nećemo moći smijeniti. To može reći samo netko tko ima apsolutnu zaštitu'', rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzla.

Radnici su za 13. svibanj najavili da će, ako ne ostvare svoja prava, blokirati glavne prometnice u Tuzli, a već za sutra za 15.00 sati pozvani su na sastanak u Sud u Tuzli.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati